V Králíkách se děti ocitly v prostředí, které připomínalo knihu Jiřího Trnky. Při přípravě pestrého programu letošní noci se knihovnice inspirovaly  Trnkovou krásnou knihou Zahrada. Na děti čekaly na několika stanovištích v budově knihovny zábavné úkoly. Stanoviště se jmenovala např. U psího vína, U mouchy, U trpaslíka, U zahradní branky a U Trnky.
Největším překvapením pro holky i kluky bylo osobní setkání s protivným mrzutým starým  kocourem  a moudrou velrybou neustále něco čtoucí. Kocour jim dal třeba nelehký úkol, aby se propletli hustým houštím. Za každý nedovolený dotek těla houštím je kocour pěkně poškrábal  „krvavou“ rtěnkou. Velryba byla na rozdíl od kocoura na děti velmi milá a pomohla jim vyluštit i docela těžkou křížovku. Všechny děti vyzrály na nástrahy, které na ně cestou čekaly, a byly odměněny pěkným hrníčkem s obrázkem kocoura.
V sobotu ráno se děti, stejně jako jejich vrstevníci na dalších místech Orlickoústecka, rozcházely domů šťastné a spokojené a vůbec jim nevadilo, že se opravdu málo vyspaly! (miš, im)