Zatímco v roce 2014 jich bylo okolo 7,5 tisíce, v roce 2017 je podepsalo 10 188 párů snoubenců a loni se jejich počet došplhal už na 10 631. Podle Notářské komory přitom ani zdaleka nejsou pouze doménou mladší generace, ale využívají je i starší páry, jejichž předchozí vztahy neskončily příliš dobře. „Jejich výhod si tak všímají i lidé, kteří si prošli rozvodem s tím, že pro ně nebyl v ohledu rozdělení financí a majetku dobrou zkušeností,“ říká prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Svatba - ilustrační foto.
V manželství se žije lépe. Je však nutná úcta, tolerance a respekt

Předmanželské smlouvy samozřejmě nezahrnují úplně vše. Pokud tedy někdo má partnera, u něhož si není jistý zálibou v sexu nebo mu přijde příliš nepořádný, a chce si na něm vynutit, aby uklízel, má smůlu. Smlouva podle notářů totiž nemůže obsahovat podmínky týkající se například předmanželských povinností, plození potomků nebo plnění manželských povinností. Větu „Jindřichu, dnes je čtvrtek“, známou z filmu Kdo chce zabít Jessii tedy na jejím základě neuslyšíte.

Zdroj: Deník

Ochrana před dluhy

Lidé ji tak často využívají například v případech, kdy jeden z nich dluží někomu peníze a ví, že se o dluhy přihlásí věřitel či exekutor, nebo třeba když jeden z manželů začíná podnikat. „Ochrana před dluhy partnera je nejčastější důvod, proč si lidé manželskou či předmanželskou smlouvu pořizují,“ konstatuje Neubauer. Obdobu předmanželské smlouvy totiž mohou uzavřít i sezdaní lidé, jenom má jiný název. Říká se jí manželská.

Zdroj: Deník

„Uzavřít předmanželskou smlouvu je výhodné, pokud nechcete, aby se váš majetek stal součástí společného vlastnictví, nebo se obáváte, že váš partner bude mít dluhy,“ potvrzuje i organizace na ochranu spotřebitelů dTest. Snoubenci si podle ní v předmanželské smlouvě ujednají jiný než zákonný manželský majetkový režim upravující společné jmění manželů. Běžné vybavení domácnosti však vždy musí zůstat společné.

Ústavní soud zasahuje

Ještě nedávno přitom nebylo jasné, zda člověka předmanželská smlouva ochrání před dluhy partnera, a tím i před návštěvou exekutorů . Například server iRozhlas loni upozornil na případ manželského páru, kdy soudy rozhodovaly různě.

Žádost o ruku - ilustrační foto.
Češi věří v lásku na celý život. Zároveň jsou ale nevěrní

„Po svatbě s mužem, který dluží za jízdy načerno, Janě exekutor obstavil účet kvůli pěti návrhům na exekuci. S před-manželskou smlouvou v ruce se obrátila na soudy s pěti stížnostmi. Jedna se stále řeší, ve třech případech se jí soudce zastal,“ konstatoval server. V jednom se ale soud přiklonil na stranu exekutora.

Jasno v tom letos v květnu učinil až Ústavní soud, který rozhodl, že nelze vést exekuci na společné jmění manželů, jestliže k jeho vzniku na základě takzvané předmanželské smlouvy vůbec nedošlo.

„Účelem manželství v žádném případě nemůže být placení dluhů druhého manžela vzniklých před uzavřením manželství,“ konstatovali ústavní soudci s tím, že není důvod, proč by právě sňatek měl umožnit exekutorům sahat na majetek nabytý před jeho uzavřením. Exekutoři by tak měli dokázat, že peníze na účtu člověka patří druhému z manželů, tedy tomu, který dluží.