Respektovaný odborník byl na Slovensku, kde působil od léta 2015, po špatných výsledcích odvolán z funkce. Nyní si devětapadesátiletý kouč užívá volna. Obráží stadiony, poznává nové hráče. Ujít si samozřejmě nenechal ani olympijský turnaj v jihokorejském Pchjongčchangu, kde Češi obsadili čtvrté místo. „Z toho jsem byl zklamaný,“ říká bývalý trenér Pardubic.

Jak s odstupem času hodnotíte olympijský turnaj?
Taková šance získat medaili už dlouho nemusí být. Měli jsme na to mužstvo, podmínky, všechno. Pod tíhou Nagana si hokejisté asi mysleli, že se to vyhraje samo. V semifinále proti Rusům jsme sice hráli dobře, ale to je ve škole za tři. Nedali jsme do hry tolik toho českého srdíčka.

A pak přišla další prohra s Kanadou. Co rozhodlo duel o bronz?
Vnímám to tak, že jsme dopadli jako dřív Amerika a Kanada. Když se nedostali do finále, souboj o bronz je nikdy nezajímal.

Vaše jméno bylo v minulosti často spojováno s pozicí trenéra české reprezentace.Vnímal jste to?
Je to sen každého trenéra, nejenom mě. Člověk by si to chtěl zkusit. Ale nevidím to moc růžově.

Co podle vás v současnosti nejvíce trápí český hokej?
Je toho určitě dost. My sice říkáme, že jsme na tom dobře, ale mládež nás pořád trápí. V NHL nemáme tolik hráčů, co dřív. Trošku se to zprůměrovalo. Hledáme osobnosti. Dříve jsme jich měli spoustu, dneska nám chybí. Podle mě nás někam dostane pouze tvrdá práce.

Bez práce jste teď vy. Tušíte, kde bude vaše trenérská kariéra pokračovat?
Ještě nechci do starého železa. Jednání jsou, zvažuji nějaké nabídky. Nemusí to být žádný top klub. Může to být tým, který mě bude bavit a někam mě posune, posilní. Zda to bude druhá liga, extraliga nebo zahraničí, je mi úplně jedno.

Nejlépe znáte KHL. Jak na vás ruská soutěž působí?
Rusové se vracejí zpátky k tomu, že dřív měli jedno mužstvo – CSKA. Do tohoto týmu stahovali své nejlepší hráče. Dnes mají dvě mužstva. Kromě CSKA ještě Petrohrad. Je nezajímá, kdo kolikátý skončí, ale pouze národní tým. Pro něj dělají všechno. V hokejové historii se vrátili o hodně zpátky a je vidět, že jim to funguje.

Dohání KHL svou úrovní slavnou NHL?
Soutěž měla úroveň vždycky. Jednu dobu byla vyšší, pak přišla trochu krize. Teď se to ustálilo. Každý zápas o něčem rozhoduje, vždycky je nějaká rivalita, euforie. Soutěž roste.

Pozvedl by český hokej tým, který by hrál v této soutěži stejně jako dříve Lev Praha?
KHL měla hrát spíše Sparta. To nic nemění na tom, že Lev udělal kus práce. Lidé na něj chodili, byť ho ze začátku nebrali. Ale KHL je opravdu soutěž, o kterou bychom se měli zajímat. Jsou v ní hvězdy, zahraniční hráči, reprezentanti Česka, Slovenska, Finska a dalších zemí. Otázkou je, které mužstvo by do soutěže mělo jít. Finanční otázka je nesmírně náročná.

Přejděme k české extralize. Překvapilo vás, jak dopadla základní část?
Zápasy jsou zajímavé, dochází k překvapením. To je paráda pro diváky i celý český hokej.

Začíná play off, nová soutěž. Máte mezi mužstvy svého favorita na titul?
V play off není favorit. Tak, jak pro mě byla Sparta v základní části zklamáním, vidím ji dál jako černého koně. Dostala se z problémů na poslední chvíli. Má dobrý tým, soupeře bude zlobit (Pražané nakonec vypadli v předkole s Libercem 0:3 na zápasy - pozn. red.). Plzeň sice vyhrála Prezidentský pohár, ale nebude to mít jednoduché.