Základní část krajské hokejové ligy určila postavení týmů a jejich nasazení pro vyřazovací část, která začíná prvními čtvrtfinálovými duely v neděli. Do play off se Kohouti dostali ze druhého místa a soupeřem jim bude Světlá nad Sázavou. Loňský vítěz skončil po základní části a nástavbě na sedmé pozici.

Z jeho kádru ovšem zmizela dvě jména, která táhla mužstvo. Proto až takový výsledek. Kariéru ukončil útočník Jaroslav Žák, který v minulé sezoně odehrál 30 zápasů, v nichž získal 54 kanadských bodů (13 gólů a 41 přihrávek). Na hostování do Čáslavi odešel forward Radim Křišťan, který ve 39 utkáních nasbíral 56 kanadských bodů (23+33) a byl nejlepším hráčem mužstva.

Citelnou mezeru v sestavě se Světelským zacelit nepodařilo. Dá se tak tušit, že favoritem série na tři vítězná utkání jsou Kohouti.

Avšak nesmí tomu podlehnout. V prvním vzájemném utkání totiž vedli ve Světlé 3:1 ještě pět minut před koncem. Co se stalo poté? Vyrovnání a prohra na nájezdy. Druhý duel Kohouti zvládli a dokonce neinkasovali (3:0).

„První výkonnostní cíl, vyhrát základní část soutěže, mužstvo nesplnilo. Druhé místo je akceptovatelné. Věřím, že se hráči budou v rozhodující fázi sezony koncentrovat opravdu na každý zápas. Světlá je těžký soupeř. Možná více po mentální stránce, protože minulou sezonu vyhrála. Nebude to lehké, ale s ohledem na výkony a postavení obou týmů v této sezoně si nic jiného než postup nepřipouštím,“ uvedl pro klubový web Kohoutů generální ředitel Rieter CZ Ústí nad Orlicí Jan Lustyk.

Je to přesně tak.

Stoprocentní koncentrace, disciplína, bojovnost a chuť nechat na ledě všechno. Jedině to může přinést úspěch. „Obrovský bodový rozdíl mezi oběma mužstvy nás nesmí ukolébat. Skláři ze Světlé vždy měli a mají bojovné srdce, to byla a je jejich hlavní devíza. Myslím, že po hokejové stránce jsme na tom lépe, ale to k úspěchu často nestačí. Věřím, že si to naši hráči uvědomí a udělají všechno pro postup do semifinále. Osobně jiný výsledek neberu,“ přidává manažer klubu Vladimír Vaněk.   (bed, van)

Hlasy z kabiny před čtvrtfinále play off
„Jsme favoritem a tuto roli bereme. V minulosti jsme se však několikrát přesvědčili, že to nemusí nic znamenat. Čeká nás trochu nevyzpytatelný soupeř, který je silnější v domácím prostředí. Nesmíme se nechat ničím rozhodit, hrát zodpovědně a postoupit.“
(Petr Vlček, útočník)

„Možná to bude znít divně, ale čeká nás tak trochu neznámá. Se Světlou jsme hráli dvakrát, ale hned na začátku sezony. Protože se neprobojovala do první šestky, hrála další zápasy ve slabší skupině. Je to soupeř, kterého nesmíme v žádném případě podcenit. Naopak, hned na první zápas se musíme dobře připravit a hrát zodpovědně.“
(Ladislav Jindřich, útočník)

„Výkony soupeře jsou v této sezoně značně kolísavé, ale to nemusí nic znamenat. Jedna část soutěže skončila, nyní začíná další a rozhodující etapa. Světlá nad Sázavou má hodně zkušeností, které se v play off hodí. Musíme se na sérii dobře připravit a přistoupit k ní s odhodláním i respektem. Samozřejmě chceme soupeři vrátit loňskou finálovou porážku.“
(Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů)