Favorizovaná Choceň přijela ukončit sezonu a převzít pohár. Domácí Chrudim naopak dělala všechno pro to, aby finálovou sérii ještě vrátila na led Chocně.

HC Chrudim – HC Choceň 4:6 (0:1, 3:2, 1:3)

Choceňští fanoušci vytvořili svým „miláčkům“ opět domácí prostředí a odměnou jim byl gól už ve  čtvrté minutě. O dvě minuty dříve se totiž domácí přepočítali při střídání a za příliš mnoho hráčů na ledě šel odsedět dvě minuty Rabas. Hosté si v přesilovce moc šancí nevytvářeli, ale dvě sekundy před jejím koncem nejdříve ukázal své šikovné ruce Lubomír Vích a Pavel Beránek střelou do pravého růžku poslal favorita do vedení.

Choceň byla celou první třetinu nebezpečnější, ale Jan Krejza, ani Daniel Král při svých šancích netrefili branku. Střelecké pokusy domácím likvidoval s jistotou Tomáš Malý, jako třeba ránu Dobiáše ve 12. minutě. Z Chrudimských v této části nejvíce vyčníval Dvořák, který neustále mimo hru napadal Karla Stříteského „Nevím co blbnul, já nejsem typ konfliktního hráče. Každé střídání byl u mě a asi se snažil mě nějak rozhodit. Pak jsme si to vyříkali a už byl klid,“ komentoval počínání domácího obra choceňský obránce.

Chrudim ve druhé třetině viditelně přidala na důrazu a nebylo souboje, který by zůstal nedohrán. Rozhodčí Prchal je dobře známý tím, že je k tvrdé hře tolerantní, a Choceň začala mít problémy. Tři branky se vešly do 26. minuty. V čase 25:16 se dostal do brejku chrudimský Bartoníček a potvrdil, že nájezdy opravdu umí – 1:1. V čase 25:37 následovala akce jako přes kopírák, tentokrát se v koncovce nemýlil Marek Kišš a domácí poprvé v zápase vedli - 2:1. Choceňský trenér Bohumil Prachař zareagoval time outem a udělal dobře. Hned po buly vzal puk choceňský kapitán Pavel Prachař, natlačil se s ním před branku, jeho střelu stačil ještě Ament vyrazit a Jan Krejza uklidil puk, jak se slušelo a patřilo, do chrudimské branky – 2:2. Hosté zase přitlačili Chrudim před Amentovu branku, ale nájezd Lukáše Dobrého, ani ostřelování domácí svatyně, které trvalo dobré tři minuty, k brance nevedlo. Chrudimští  mohli strhnout vedení na svou stranu v přesilové hře, ale Plch z brankoviště přestřelil prázdnou branku. Na druhé straně se v oslabení nepovedlo prosadit Milanu Jurákovi, ani dorážkou Dobrému. Další přesilovou hru už se domácím podařilo využít a Kišš poslal Chrudim podruhé v zápase do vedení – 3:2. Výhodu jednoho bruslaře v poli dostala i Choceň a po biliárové akci Stříteský – L. Vích – Dobrý bylo opět srovnáno – 3:3.

Chrudimi vyšel nástup do třetí třetiny. Formánkovi se po necelých pěti odehraných minutách po závaru před Malého brankou podařilo puk dotlačit za brankovou čáru – 4:3. Chrudim měla v těchto chvílích více ze hry a dokázala zahrozit i v oslabení. Tomáš Malý v brance Chocně dokazoval svou pověst brankaře pro play off a několika skvělými zákroky držel hosty ve hře.

Hosté mohli srovnat v oslabení, ale Jan Krejza při své šanci sám před ležícím Amentem o centimetry minul pravý růžek. Zápas tak necelých pět minut před koncem, jak ostatně letos bývalo proti Chrudimi zvykem, vzala třetí choceňská pětka. Ta začala ostřelovat domácí branku, Ament se dokázal držet do času 55:26, to se puk dostal na modrou ke Stříteskému, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 4:4.  
S domácími tato branka pořádně otřásla. Na časomíře svítil čas 56:55, když spolupráci z první choceňské branky zopakovalo  duo Beránek – L. Vích. Jen si prohodili pořadí a Lubomír Vích střelou pod horní tyč rozhodl, že pohár pro přeborníka Pardubického kraje se bude předávat už ve středu – 4:5. Chrudim sice ještě zkusila zmobilizovat síly, vzala si oddychový čas a zkusila hru bez brankaře. Modrožlutý válec, ale už nešel zastavit, pouze přibrzdit. To se povedlo čárovému rozhodčímu, kterému se puk zamotal mezi nohy a oddálil Jurákovi poslední branku zápasu. Puk se k choceňskému útočníkovi dostal po chvilce znova a tentokrát zamířil do opuštěné chrudimské klece  – 4:6. A mohly odstartovat mohutné choceňské oslavy …

Bohumil Prachař, trenér Chocně: „Vyhráli jsme a jsme moc rádi. V žádném případě to nebylo jednoduché utkání. Dvě třetiny se nám moc nedařilo, protože jsme ke hře přistoupili trochu laxně. Domácí po nás  ´šli´ dost tvrdě, tak jsme s výhrou tak trochu počítali a nepočítali. Třetí třetinu jsme ale odehráli na výbornou a vyhráli.“

HC Chrudim: Ament – Urban, Pazdera, Dvořák, Janoušek, Vágner, Budínský, Novák, Novotný, Plch, Schweinfurter, Polák, Dobiáš, Kišš, Bartoníček, Procházka, Formánek, Bakrlík, Rabas.

HC Choceň: Malý – Klauda, Florián, Voříšek, Luňák, Stříteský, Pokorný – Schejbal, Beránek, Prachař, Král, Pochobradský, Krejza, Vích L., Dobrý, Jurák.

Fakta – branky  a asistence: 25:16 Bartoníček, 25:37 Kišš (Novák), 35:36 Kišš (Pazdera, Formánek), 44:16 Formánek – 3:43 Beránek (Vích L.), 25:49 Krejza (Prachař), 37:28 Dobrý (Vích L., Stříteský), 55:26 Stříteský (Pochobradský), 56:55 Vích L. (Beránek), 59:03 Jurák (Stříteský). Rozhodčí: Prchal – Barek, Potůček. Vyloučení: 5:6 + Formánek 10 min. OT. Využití: 1:1. Diváci: 585.

(hli, hah)