Je odchovancem Jihlavy, posledních pět let pak strávil v zámoří. Nejprve tři roky v kanadské juniorce, další dva v American Hockey League. Hokejový útočník Jan Mandát bude nyní působit v Pardubicích, se kterými podepsal roční smlouvu.
Po pěti letech se vrací na českou scénu s vizitkou bruslaře. „U nás na farmě jsem patřil k nejrychlejším hráčům,“ potvrzuje a zámořskou misi hodnotí pozitivně. „Hokejově to je něco jiného. Mají užší kluziště, hráč absolvuje více soubojů, je to rychlejší, na farmě obzvlášť,“ řekl Mandát.

Potřeba nového impulzu


Hlavní důvod návratu? Dvaadvacetiletý forvard potřeboval nový impulz. „V Americe jsem měl smlouvu, která mi neumožňovala to, co jsem potřeboval, a to hrát. Tam je to především o byznysu. Nyní vidíte, že dost hráčů se z farem do Česka vrací, aby si zahráli hokej, takovým případem jsem i já,“ prohlásil.
Mandát se již v tomto týdnu připojil k novým spoluhráčům. „Tento centr nám přinese oživení pro druhou nebo třetí pětku. Věřím, že bude hrát živý hokej a když u toho nechá trochu tvrdosti, kterou se v zámoří ‚nakazil‘, nebude to na škodu,“ slibuje si od něj Dušan Salfický, generální manažer Dynama.