Jisté je, že právě ono vlahé jaro před pěti lety definitivně dovršilo Jágrův pozoruhodný přerod z hokejového princátka s hvězdnými manýrami přes obdivovaného profesionála až v uctívanou celonárodní ikonu.

BRONZOVÁ RADOST. Křikli na sebe, klekli si... Takto se v Helsinkách vyfotil celý tým včetně trenérů a funkcionářů.
Jak Češi zářili v hokeji. 2012: Poslední medaile na mistrovství světa

Možná se to české reprezentaci nakonec trochu vymstilo: na MS 2015 se sice dokázala přehoupnout přes překážku jménem čtvrtfinále (Finsko „odpráskl“ dvěma góly právě Jágr), v zápasech o medaile však domácím pistolníkům jaksi zvlhnul střelný prach. Muž s prošedivělým strništěm zkrátka na všechno sám nestačil.

Výsledek turnaje
Finále: Kanada Rusko 6:1
Zápas o bronz: USA Česko 3:0

„Je potřeba, aby góly taky dával i někdo jiný než on,“ zlobil se trenér Vladimír Růžička po zápase o bronz, který jeho výběr prohrál 0:3 s Američany. Předtím v semifinále čeští borci srdnatě vzdorovali rozjetým Kanaďanům, ale také nevstřelili ani branku. Málo platné, s bezzubou koncovkou medaili získat nelze. A to ani s králičí pomocí Boba a Bobka, kteří coby všudypřítomní maskoti burcovali publikum.

Češi tedy na vysněný cenný kov znovu nedosáhli, zklamání však přece jen nebylo tak obří jako v roce 2004. Soupiska už se neskvěla tolika slavnými jmény, chabé výsledky z předchozích šampionátů neponoukaly k přílišnému optimismu. Postup do semifinále tak byl určitě úspěchem.

Karel Rachůnek, Patrik Eliáš, Milan Michálek a Martin Havlát se radují z gólu na mistrovství světa v Bratislavě
Jak Češi zářili v hokeji. 2011: Krásný bronzový hokej

„Nechali jsme na ledě všechno. Mrzí mě, že to nestačilo alespoň na ten bronz,“ litoval kapitán Jakub Voráček. Podobně mluvili i další čeští hokejisté, kteří se cestou z ledu po zápase s USA zastavili v mixzóně u novinářů. Za chvíli ale všechny diktafony namířily na jediného muže. Dostavil se Jágr, nejužitečnější hráč MS.

Co měl na srdci? „Nastal čas, abych v národním týmu skončil. Kdyby se letos nehrálo doma, tak už bych na mistrovství nejel,“ oznámil Jágr své loučení s reprezentací. Symbolicky tak zakončil turnaj, jehož byl (i když možná trochu proti své vůli) nejvýraznější tváří.

Chvála ze všech stran

Odhlédneme-li od české „brambory“, skončil šampionát v Praze a Ostravě triumfem. Do ochozů dorazilo 743 tisíc diváků, český turnaj tak s přehledem překonal rekord v návštěvnosti.

Čeští hokejisté slaví vítězství v semifinále proti Švédsku 3:2 na MS.
Jak Češi zářili v hokeji. 2010: Rachna kachna senzace

Na organizaci pršela chvála ze všech stran, v okolí stadionů panovala až karnevalová atmosféra. „Jsem přesvědčen, že šlo o nejlepší mistrovství světa v historii,“ zářil šéf českého hokeje Tomáš Král. Potěšilo ho i to, že šampionát vydělal skoro půl miliardy korun. Jen ta placka chyběla…

Kdo ví? Třeba se Češi dočkají za čtyři roky, kdy se má MS znovu vrátit.