Domácí fanoušci, kteří po bojovném výkonu svého týmu na ledě soupeře věřili v překvapení, prožili kruté vystřízlivění. Naopak stovky choceňských příznivců připravily na závěr svým hokejistům zasloužené ovace.

Litomyšl – Choceň 2:13 (1:5, 0:2, 1:6)

Čekání na to, zda se domácí znovu vzchopí k srdnatému odporu, nebo jestli s nimi soupeř udělá krátký proces, skončilo velmi rychle. Ve 4. minutě se favorit ujal dost lacino vedení po dorážce Krále. Brzy poté zvýšil Dobrý a na jeho zásahu měl svůj podíl rozhodčí Prchal. Uznání branky bylo přinejmenším problematické, zdálo se, že hvizd píšťalky přišel dříve, než kotouč propadl Truhlářovi za čáru.

Litomyšlští se rozhodně jenom nedívali, jak je soupeř přehrává. Snažili se, dokázali se dostat do šancí, leč v koncovce zcela vyhořeli. Klasickou ukázkou byla 11. minuta, v níž nejprve Hudousek, osamocen před Malým, zahodil tutovku a hned z protiakce zamířil L. Pilař přesně – 0:3.

Stejný hráč přidal v 16. minutě čtvrtou trefu, a to už bylo i zarytým optimistům z řad litomyšlských příznivců jasné, že tento večer dopadne hodně špatně. Dospělův gól na 1:4 na tom nic nezměnil, protože vzápětí se trefil Voříšek (1:5), a to už Truhlář přenechal své místo v brankovišti Portlíkovi.

V nástupu do prostřední dvacetiminutovky se bombou trefil Prachař a fanoušci Spartaku, jichž byla v hledišti dobře polovina, mohli začít slavit postup. Domácím se v těchto fázích nedalo vytknout, že by se nepokoušeli aspoň o korekci výsledku, ale byla to z jejich strany jen střelecká marnost.  Ve 34. minutě měl Jurák tolik místa před bezmocným Portlíkem, že se musel bát –  1:7.

Do této doby domácí, byť se jim herně vůbec nedařilo, alespoň bojovali, ale poslední třetinu pojali tak, že už je jedno, jaký příděl dostanou. A podle toho to také dopadlo, jelikož soupeř rozhodně nehodlal zápas jen tak dohrát a sypal za Portlíkova záda jeden kotouč za druhým. Domácí hokejisté neměli fyzické, psychické ani morální síly na to, aby jim v tom byli schopni zabránit, tudíž se závěrečný účet zastavil až na devastující „třináctce“.

Exhibiční závěr v choceňském podání narušil jen zkrat elitního střelce L. Pilaře, který za dávno rozhodnutého stavu neudržel nervy na uzdě a pustil se do protihráče pěstmi. „Odměnou“ mu byl trest ve hře. 

Fakta – branky a asistence: 18. Dospěl (D. Šedivý), 47. Jankovský – 4. Král (Voříšek, Beránek), 6. Dobrý (L. Vích), 11. L. Pilař (Beránek, Prachař) 16. L. Pilař (Prachař, Beránek), 19. Voříšek (Pochobradský, Král), 24. Prachař (Beránek, L. Pilař), 36. Dobrý (Jurák), 41. Beránek (L. Pilař, Prachař), 42. Voříšek (Krejza, Král), 48. L. Pilař (Jurák), 50. Voříšek (Krejza, Pochobradský), 56. Krejza (Pochobradský, Prachař), 60. Jurák (Stříteský, Schejbal). Rozhodčí: Prchal –  Hájek, Kleprlík. Vyloučení: 6:6, navíc L. Pilař (Choceň) 5 min. + TH. Využití: 0:2. Oslabení: 0:1. Diváci: 870.

HC Choceň: Malý – Klauda, Florián, Luňák, Voříšek, Schejbal, Stříteský – L. Pilař, Beránek, Prachař, L. Vích, Dobrý, Jurák, Krejza, Král, Pochobradský.

HC Litomyšl: Truhlář (19. Portlík) – Ač, D. Šedivý, Fajfr, Lustyk, Fikejz, Skalník – Dospěl, Hudousek, Šeda, Šafář, M. Šedivý, Peška, Jankovský, Čapek, Uhlíř, Dvořák.

Bohumil Prachař, trenér Chocně: „Hodnotí se mi velmi lehce. Na zápas jsme se poctivě připravili tak, jak jsem po minulém kole slíbil. Utkání jsme nepodcenili a určitě jsme se s Litomyšlí netrápili tak jako v prvním kole. Výsledek odpovídá tomu, že jsme měli utkání plně v režii. Všechny lajny dávaly góly, takže nebylo v semifinále co řešit.“