Chřestová polévka.Zdroj: ShutterstockChřestová polévka

Ingredience: 400 g chřestu, 1 cibule, 1 brambora, 100 ml smetany, 1 l zeleninového vývaru, 40 g másla, lžička cukru, větvička čerstvého tymiánu, sůl, pepř, citronová šťáva.

Postup: Stonky chřestu omyjte, oloupejte a odřežte dřevnatou část. Odřezky a slupky vložte do osolené a trošku oslazené vody a vařte asi 15 minut. Na másle orestujte nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájené brambory a ještě krátce osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte i vývar z odřezků chřestu, větvičku tymiánu, chřest nakrájený na kousky a vařte do změknutí. Vyjměte tymián, polévku rozmixujte a dochuťte smetanou, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Kysané zelí a noky. Výborná kombinace.
Objevte jedinečné recepty, po kterých vaše imunita zajásá

Chřestový salát s vejcem.Zdroj: ShutterstockChřestový salát s vejcem

Ingredience: 500 g chřestu, svazek ředkviček, 4 vejce, 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, lžíce hořčice, lžíce javorového sirupu, šťáva z půlky citronu, 
zelená petrželka nebo pažitka, sůl.

Postup: Chřest oloupejte a odkrojte dřevnatou část. Nakrájený na větší kousky ho dejte vařit do slané a trochu oslazené vody. Když změkne, prudce ho zchlaďte. Vajíčka uvařte natvrdo, nakrájejte na větší kousky a opatrně promíchejte s uvařeným chřestem. Vše přelijte dipem smíchaným z jogurtu, majonézy, hořčice, sirupu, citronové šťávy a soli. Salát ozdobte nasekanou petrželkou.

Pomazánka z kopřiv
Pomazánka, polévka i závitky. S kopřivami se v kuchyni dají dělat zázraky

Zapečený chřest se šunkou

Ingredience: 2 svazky zeleného chřestu, 100 g šunky, 100 g oblíbeného sýra, 150 ml smetany, 50 ml bílého vína, lžíce másla, lžička cukru, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř.

Postup: Chřest oloupejte a odkrojte dřevnatou část. Asi 5 minut povařte ve slané vodě s cukrem a citronovou šťávou, potom prudce zchlaďte. Stonky rozdělte na 4 porce, každou porci zabalte do šunky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Smetanu rozmíchejte s vínem, nastrouhaným sýrem, solí, čerstvě umletým pepřem a nasekanou pažitkou a chřest zalijte. Zapékejte asi 30 minut.

Jogurtová buchta s ovocem může mít různé tvary podle formy.
Rychlé moučníky: hotové jsou raz dva a odměnou je neodolatelná chuť

Těstoviny s brokolicí a chřestem.Zdroj: ShutterstockTěstoviny s brokolicí a chřestem

Ingredience: 1 balení oblíbených těstovin, 1 svazek zeleného chřestu, 300 g brokolice, 150 g slaniny, 100 g parmazánu, lžíce olivového oleje, sůl, pepř, citronová šťáva.

Postup: Chřest oloupejte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na větší kousky. Brokolici omyjte a rozdělte na jednotlivé růžičky. Těstoviny dejte vařit podle návodu. Na oleji orestujte větší kousky slaniny spolu s chřestem a brokolicí. Podlijte je trochou vody z těstovin, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a nechte dusit asi 10 minut. Poté zlehka promíchejte s uvařenými těstovinami. Podávejte posypané parmazánem.