Pomazánka z droždí

Ingredience: 1 kostka droždí, 40 g špeku, 1 velká cibule, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce mléka, bylinky podle chuti (oregano, tymián), sůl, pepř.

Postup: Nadrobno nakrájený špek nechte v rendlíku rozpéct. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte rozdrobené droždí, až se rozpustí a zavoní, tak přidejte mléko, strouhanku a nakonec vejce. Dobře rozmíchejte, přidejte nasekané bylinky a hned odstavte. Na závěr pomazánku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Čočkový salát
Recepty na nejoblíbenější zdravé saláty: domácí Coleslaw, čočkový i bramborový

Salát z kysaného zelí

Ingredience: 400 g kysaného zelí, 1 cibule, 2 mrkve, 1 jablko, kousek čerstvého křenu, 2 lžíce olivového oleje, lžička cukru krupice, sůl, pepř.

Postup: Zelí nechte okapat a nakrájejte nadrobno. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené oloupané jablko. Vmíchejte olej, cukr, sůl a pepř a nechte salát odležet. Dochutit můžete i odlitou vodou z kysaného zelí.

Kotlety se zázvorem
Recepty na zapečené vepřové: s anglickou slaninou, se sýrem nebo zázvorem

Zázvorový sirup se šípkem

Ingredience: kus zázvoru, hrst šípků, 2 bio citrony, 4 lžíce medu, 1 celá skořice, 10 ks hřebíčku.

Postup: Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a naskládejte vrstvu na dno čisté zavařovací sklenice. Zasypte vrstvou omytých rozdrcených šípků, přidejte jeden hřebíček a překryjte plátky citronu. Takto vrstvěte, až je sklenice téměř plná. Přidejte zbytek koření a vše zalijte rozpuštěným medem. Zavřenou sklenici nechte stát 3 dny v chladu, například za oknem, a poté sirup zceďte. Podávejte každé ráno jednu lžičku.