„Je to první smržovitá houba, která na jaře vykoukne ze země. Ale hlavně je to pro většinu lidí naprostá chuťová delikatesa s velmi specifickou chutí,“ říká o kačenkách českých Jiří Dubec z facebookové skupiny Houby a jejich momentální výskyt včetně lokality.


Nahrává se anketa ...

Kačenky hledejte pod třešněmi

„Má ráda vlhčí místa, ale současně i místa výhřevná, takže na ni klidně můžete narazit i někde na mezi na sluníčku, ideálně poblíž plané třešně. Nezbývá než hledat, využít k tomu třeba jarní procházky po přírodě, protože o konkrétní stanoviště se s vámi jen tak někdo nepodělí,“ říká o kačenkách českých mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.
Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

A kdo by si myslel, že houba s názvem kačenka česká je - vzhledem ke svému názvu - endemická houba rostoucí výhradně v české kotlině, žil by v omylu.

„Je rozšířena po celé Evropě, Asii i Severní Americe,“ napsala ve své magisterské diplomové práci na Masarykově univerzitě v Brně Alena Pešavová.

Vášnivá houbařka, která umí hledat kačenku českou: 

Zdroj: Youtube

Poprvé ochutnávejte opatrně

Kačenka česká umí uvést do stavu vytržení i skutečné gurmány a špičkové kuchaře.

„Je velmi oblíbená nejen kvůli časnému období růstu, ale i kvůli chuti podobné lanýžům. U citlivých jedinců však může způsobit žaludeční potíže, v zahraniční literatuře je dokonce uváděna jako jedovatá, takže při prvním ochutnávání buďte opatrní a raději ji zkuste pouze v malém množství,“ potvrzuje a zároveň varuje web Na houby.

V Evropě je boltcovitka bezová v kuchyni používána málo, ale v Číně je velmi oblíbená a hojně užívána a pěstována. Jinak se nazývá čínská houba nebo černá houba. Má léčivé účinky.
Pro zázračnou houbu nemusíte do lékárny. Roste u nás právě teď a chutná skvěle

Kačenku českou miluje i jeden z našich nejpopulárnějších foodblogerů Martin Kuciel známý jako pan Cuketka.

„Kačenka je perfektně jedlá a velmi intenzivně voní (pro někoho dokonce až moc). Při vaření ji tedy nemusíte používat po kilech a přímo se nabízí na chuťové zvýraznění jiné hlavní suroviny,“ píše na webu Prkýnko.

Březnový nález kačenky české v českých lesích:

Kačenka vynikne v jednoduchých jídlech

„Jednoduché orestování na pánvi s krátkým podušením je asi ta nejlepší základní úprava. Kačenky v teple rychle změknou a pustí šťávu. Jejich klobouk se smrskne a zároveň zabarví tuk a okolní suroviny do zlatohněda. Kačenky párujte ideálně jen s jednou hlavní surovinu (vejce, brambory, chřest, opečený chléb) a jako aromatiku použijte maximálně cibuli (šalotku, česnek) a základní bylinky (pažitka, tymián),“ píše pan Cuketka.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Kačenky podle něj fungují samy o sobě jako úžasné aromatické zvýraznění, pokud je přidáte k masu - pečeně, steaky a nejvíc k pomalu dušenému masu s omáčkou.

„Výraznou chuť i barvu samozřejmě můžete využít pro ochucení polévek, krémů a omáček. Opět tady platí, že je nesmíte přehlušit jinou aromatickou surovinou nebo kořením,“ dodává pan Cuketka.

Recept na zapečené kačenky české

Ingredience

  • kačenky s velkými hlavami
  • mleté maso
  • cibule
  • vejce
  • strouhanka
  • anglická slanina
  • strouhaný sýr a smetana
  • sladká paprika, pepř a sůl
  • pažitka a česnek medvědí

Postup

  1. Hlavy kačenek oddělímě od třeňů, třeně pomeleme, ochutíme a vydusíme z nich vodu. Po vychladnutí je smícháme s mletým masem, pokrájenou cibulí, vejcem, strouhankou, mletou paprikou a ochutíme solí a pepřem.
  2. Do hlav kačenek stočíme proužek anglické slaniny a naplníme je pomocí malé lžičky masovou směsí. Pak je natěsno naskládáme do pekáčku, nebo zapékací misky, zalejeme asi 2 dcl 33 % smetany a dáme asi na půl hodiny zapéct do trouby.
  3. Pět minut před vyjmutím z trouby ještě plněné kačenky zasypeme strouhaným sýrem.
  4. Podáváme s vařenými bramborami posypanými na drobno posekanou pažitkou a česnekem medvědím. Použijeme-li jako přílohu čerstvý chléb, bylinky nasypeme na kačenky.

Zdroj: ohoubach.cz

Kačenka česká umí zpomalit stárnutí

Z kačenky české jsou nadšeni nejen houbaři a kuchaři, ale v poslední době i vědci.

„Nedávné výzkumy prokázaly u kačenek přítomnost většího množství polyfenolů – tokoferolu a také menší množství karotenu. Navíc bylo zjištěno, že vykazují i poměrně výrazné antioxidační účinky. Za ně je zodpovědný především vysoký obsah polyfenolů přítomných v těchto houbách. Zmíněné látky účinně omezují aktivitu kyslíkových radikálů a omezují tak proces přílišné oxidace organismu. Kačenky tak mohou sloužit jako vhodný zdroj těchto látek, o kterých je také známo, že snižují riziko vzniku arteriosklerózy neboli kornatění cév, respektive tvrdnutí tepen,“ uvedl web iReceptář.

Nespleťte si kačenku s ucháčem!

Kačenku českou si lze splést s jinými variantami kačenek nebo se smrži - v těchto případech nejde o život, všechny zmíněné houby jsou jedlé.

„Vzácnější kačenka náprstkovitá vypadá v podstatě stejně, ale klobouk nemá laločnatě žebernatý, je jenom lehce vrásčitý nebo hrbolatý. Na třeni jako by byl nasazený náprstek,“ popisuje jednu z podobných hub mykolog Zdeněk Hájek na webu Českého rozhlasu Plzeň.

Kačenka náprstkovitá roste pod růžokvětými stromy, jako jsou hrušně, třešně a jeřáby. Oba druhy kačenek jsou podle Zdeňka Hájka výbornými jedlými houbami, nicméně vzácnější kačenku náprstkovitou sbírat nedoporučuje - z přírody v posledních letech velmi rychle mizí.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.
Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Pozor ovšem na záměnu s jedovatým ucháčem, ten na talíř rozhodně nepatří! Jak je od sebe spolehlivě rozeznat?

„Zásadní rozdíl je, že když vezmete do ruky smržovitou houbu, její klobouk vlastně tvoří jakási pospojovaná oka, trochu to připomíná nepravidelnou včelí plástev. Ucháč je oproti tomu hladký a jeho klobouk je jen jaksi nepravidelně zprohýbaný, žádná oka na něm nenajdete,“ radí mykoložka Tereza Tejklová.