Jak na išelské dortíčky

Tohle cukroví boduje kombinací křehkého těsta a výrazné pikantní náplně. Navíc čokoládové „dortíčky“ zdobené ořechem skvěle vypadají. „Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išelské dortíčky,“ připomíná hobby web ireceptář

Suroviny na 40 kusů

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 20 g holandského kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 1 velký žloutek
  • čokoláda na polití
  • vlašské ořechy na ozdobu

Na náplň:

  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce tuzemáku

Postup receptu na išelské dortíčky

  1. V míse promíchejte mouku, máslo, cukr, kakao, ořechy a žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  2. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na hodinu odležet do lednice.
  3. Mezitím připravte náplň: všechny suroviny smíchejte a lžící utřete do pastovité konzistence.
  4. Na lehce pomoučněném vále rozválejte vychlazené těsto na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte kolečka.
  5. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zchladnout.
  6. Polovinu cukroví pomažte náplní a přiklopte zbylými kolečky.
  7. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, potřete jí vršky cukroví a doprostřed posaďte ořech.
  8. Nechte ztuhnout a rozležet.

Videorecept na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka:

| Video: Youtube