V sobotu začne novou mistrovskou sezonu v divizní skupině C opět pod vedením Jaroslava Veselého. „Soutěž neznáme, rok jsme ji nehráli. Každý se na nás bude chtít vytáhnout a každý nás bude pasovat do role favorita. Ten je ale jiný, a sice Jirny," má letohradský vládce lavičky před sobotním výkopem jasno a v klidu spřádá plány proti jedenáctce Mšena.

Po skončení sezony jste hovořil o zájmu vedení klubu na další spolupráci. Čekal bych spíše, že se pod vámi trenérská židle po sestupu notně houpala, nebylo tomu tak?
Popravdě jsem po podzimu sám rezignaci nabízel. Jestli se houpala někdy židle?! To byste se musel zeptat vedení, já cítil podporu, za což jsem pochopitelně vděčný. Také proto jsem se rozhodl pokračovat, když byl takový zájem, abych neskončil. Chtěl jsem klubu důvěru vrátit.
Zaječí úmysly jste měl?
Dostal jsem tři velmi dobré nabídky, dokonce z vyšších soutěží. Ale rozhodl jsem se vyslyšet volání klubu, Letohrad je moje srdeční záležitost. Chtěl bych zkonsolidovat mužstvo, v zimě si s vedením sedneme, vyhodnotíme si situaci a uvidíme co dál.
Zklamání po pádu do divize, navíc okořeněné hodně bizarním závěrem, je nicméně stále cítit?
Samozřejmě, určitou křivdu cítíme, je v nás doteď a spadne až s probíhajícími mistrovskými utkáními. Ale už se o tom nebavíme, snažíme se připravit na nový ročník.
Neuškodilo Letohradu poměrně masivní míchání sestavou v poslední době?
S tím bych nesouhlasil. (úsměv)
V zimě jste přeci překopali polovinu mančaftu, teď dochází k dalším pohybům v sestavě.
Ano, v zimě došlo ke změnám, ale předtím se rok a půl s mužstvem v podstatě nehýbalo. Změny rezonovaly z neúspěšného podzimu, nebyli jsme spokojení s výkony hráčů, kteří měli celek táhnout. Spoléhali jsme na farmu Jablonce, což asi nebylo úplně ideální.
Bude se aktuálně se soupiskou ještě nějak výrazněji míchat?
O letní přestávce došlo jen ke dvěma odchodům, zbytek jsou příchody. Pavel Kykal ukončil kariéru a Novotného si Hradec stáhl do juniorky. Podobnou přestavbu jsme dělali před dvěma a půl lety, nejde udělat hned a v jedné etapě, přibližně půl roku trvá.
Osu Letohradu tvořila poslední dobou čtveřice Vaniš, Bíro, Nadrchal, Brendl. S jejich službami počítáte i nadále?
Ti budou pokračovat.
Mladí odchovanci v Letohradu příležitost dostávají. Nicméně poslední roky, mám ten pocit, poněkud vázlo propojení áčka s rezervou, která by právě talenty měla vychovávat, nezdá se vám?
Dali jsme si v posledních dvou letech jednoznačnou prioritu, abychom zlepšili práci s mládeží a mohli hrát vyšší žákovské a dorostenecké soutěže. A to se podařilo, přestože dostát všem legislativním požadavkům svazu bylo velmi těžké. Jelikož naše mládež před pěti lety hrála pouze krajské přebory, pramenily z toho problémy béčka. Přicházeli hráči, kteří nebyli schopni krajský přebor dospělých uhrát bez pomoci fotbalistů áčka. Teď do béčka, hrajícího A třídu, naskakuje první lepší ročník dorostu. Budeme se snažit, aby si do roka, dvou krajský přebor vlastními silami vykopal. Nechceme rezervu dlouhodobě posilovat hráči áčka, v minulosti se nám to nevyplatilo.
Rozumím tomu tak, že teď propagujete „stavění domu od základů", tedy mládežnických kategorií?
Přesně tak.
A že by se k talentům typu Kabourka či Macka mohl někdo v dohledné době přidat?
Nikdy předtím nedostalo šanci tolik mladých hráčů, než za téměř čtyři roky, co jsem u A mužstva. Za tu dobu  se v přípravných obdobích protočilo přes dvacet našich odchovanců, deset z nich nastoupilo minimálně jednou v divizi či ČFL. Já jim šanci rád dám, ale pak už záleží na každém hráči a na jeho výkonnosti. U některých mladých hráčů mám někdy pocit, že chtějí vše zadarmo a hned, nechtějí fotbalu něco obětovat a být trpěliví. Tak, jako si své místo v mužstvu dříve vydobyli Kail, Strassmeier, Gerža, Kempf, Hynek. Taky si to museli vybojovat a vyčekat sami, nestali se oporami hned. Vámi zmiňovaný Macek odehrál celou sezonu v třetí lize, a to byl ještě loni dorostenec! Dále občas naskočili Kabourek, Černohorský, Satoria.
Zmínil jste mladého gólmana Satoriu, který by mohl do budoucna navázat na letohradskou ikonu Pavla Kykala. Jeho konec aktivní kariéry už vešel ve známost, bude přesto s oddílem nadále spolupracovat, třeba na poli trenérském či manažerském?
Pavel skončil, byť jsem ho přemlouval. Narodilo se mu dítě, je pracovně hodně vytížený, má i další aktivity. Prostě cítí, že už na fotbal nemá tolik času. Je perfekcionalista, který chce být stoprocentně připravený, takže teď by si rád od fotbalu odpočinul. Není vyloučené, že nám v problémech bude krýt záda a třeba částečně naskočí v následujícím roce. Dohodli jsme se, že nastoupil jako trenér všech gólmanů, už v současnosti je vede.
Předpokládám, že jedničkou mezi třemi divizními tyčemi bude hradecká akvizice Ondřej Volčík?
Nepletete se, s Ondrou počítáme na post jedničky, Martin Satoria mu bude krýt záda. Už dokonce odchytal jeden zápas v ČFL a nevedl si špatně. V druhé dorostenecké lize podával solidní výkony, je to talentovaný gólman. Ale samozřejmě se musí adaptovat na dospělý fotbal, určitě bude chytat za rezervu.
Zaujala mě nově příchozí bratrská dvojice Miroslav a Martin Sekelovi, jak se vám po letní přípravě jeví?
Oba dva nás posílí. Mladší Miroslav je zarputilý obránce, moderní bek schopný útočit. Martin je klasický útočník, podobný typ jako Pepa Semerák, důrazný v soubojích. S nimi ještě přijde Michal Vyskočil, hráč Opavy, který v posledním půlroce pomohl vybojovat Orlové postup do moravskoslezské ligy. Další posila je Radim Dvořák ze Sigmy Olomouc.
Co se týká letního období, byl jste velmi spokojen s pohárovým utkáním s druholigovou Čáslaví, které jste po výborném výkonu ztratili až těsně před koncem. Poté ale přišla příprava s Uničovem a po bídném výkonu jste své ovečky nešetřil. Je teď v kabině husto?
Nechci z toho dělat kovbojku a mužstvo nějak zatracovat. Jen je pravda, že s takovými výkony jako proti Uničovu bychom daleko nedošli. Hráči měli asi v hlavách velmi dobrý zápas s Čáslaví, za který si zasloužili postoupit. Duel s Uničovem byl diametrálně odlišný.
První mistrovské utkání je za dveřmi, jedete na půdu pro vás neznámého Mšena. Už jste si o soupeři zjistil něco bližšího?
Mšeno hrálo minulý rok poprvé divizi, nějaké informace mám, došlo u něj ke změně na trenérském postu. Libor Macháček odešel trénovat Českou Lípu, vzal si s sebou dva důležité hráče Kaňkovského s Novotným, což je určitě oslabení. Nicméně převzalo po nás štafetu a stalo se farmou Jablonce, můžeme čekat, že bude posílené o jeho fotbalisty. Uvidíme, kolik jeho hráčů proti nám vyšle.
Na druhou stranu, jednou jste spadli z ligy, tak byste do Mšena měli jet pro tři body, ne?
Soutěž neznáme, rok jsme ji nehráli. Každý se na nás bude chtít vytáhnout a každý nás bude pasovat do role favorita. Ten je ale jiný, a sice Jirny. V posledních pěti letech vyhrály jakoukoliv divizi, co hrály. A vždy s mohutným náskokem a ziskem sedmdesáti pěti bodů i víc. Takže je úplně jasné, kdo je jednoznačným favoritem soutěže.
Kam patří v nadcházející divizní sezoně Letohrad?
Samozřejmě bychom rádi hráli v horních patrech tabulky. Neřešíme ale postup, hlavně chceme předvádět slušnou, aktivní a ofenzivní hru. Chceme diváky fotbalem bavit a pak se uvidí, na jaké umístění to bude stačit.
Na stránkách svazu je k nalezení zajímavá informace, že první venkovní duel absolvujete na „umělce". Trochu divná kombinace s polovinou srpna, nezdá se vám?
Podle našich informací by se mělo hrát na přírodní trávě, oni mají umělku psanou stále, aby ji v případě nepřízní mohli využít. Že na ni vyběhneme, ale zcela vyloučit nemohu, ovšem v takovém případě by určitě nebyli rádi ani domácí hráči.
Po roční pauze vás na podzim opět čeká prestižní a vždy vyhecované derby v Ústí, máte ho už v hlavě?
Popravdě vůbec, to je strašně daleko. Zabýváme se prvním zápasem ve Mšeně a našimi problémy. Na přetřes to přijde, až se bude utkání v Ústí blížit. Teď máme jiné myšlenky.

JAN POKORNÝ