Nyní působí v roli konzultanta u fotbalistů Hradce Králové.
Měl před sebou na štítku napsáno: Ladislav Škorpil, fotbalová a trenérská legenda. Když na něho přišla řada, začal následovně. „Dočetl jsem se tady, že Ladislav Škorpil, trenérská a fotbalová legenda. Tak by se asi mohlo zdát, že jsem tady kvůli tomu, byť to je svým způsobem pravda," rozesmál hned v úvodu své řeči salónek Sporthotelu Tichá Orlice.
Brzy sedmdesátiletý trenér toho má hodně za sebou. Trenérskou činností se zabýval více než 41 let a za tu dobu měl možnost být u 40 utkání v evropských pohárech a 350 zápasech v prvních ligách. „Já si myslím, že více než to mě sem deleguje to, že na rozdíl od jiných trenérů jsem já dělal jednadvacet let s mládeží. Nemyslím si, že by se někdo další v lize našel, protože to jsou teď všichni borci, kteří jdou honem rychle někam," objasnil důvod, proč byl osloven.
Ovšem našel i další správný důvod, proč bude hostem republikové finále. „Můj otec je původem z Kerhartic, což je Ústí nad Orlicí 3. A proti fabrice u Kadrmanů byla hospoda U Škorpilů. Takže kdyby toho nebylo, tak taky nesedím," poukázal na genetickou stopu v regionu.
Rozmluvil se a přidal smutný fakt o stavu mládeže. „Nová Paka je zhruba stejně rozsáhlá jako Ústí nad Orlicí, možná o něco menší. Nová Paka hraje krajský přebor dorostu, hrála mistrovské utkání s Dobruškou a hlasatel hlásil, že se jeden hráč zranil, domácí hrají o deseti a nemají nikoho na střídání. Ale co chci říct. Tým má v názvu Nová Paka/Stará Paka. Takže ani z těch dvou jich nebylo jedenáct do hry."
Podělil se také o perličku z Moravské Třebové, kde právě „Votroci" hráli v minulosti přípravný zápas s Brnem. „Měl jsem kdysi hráče Abrleho z Moravské Třebové v dorostu Hradce Králové, tak jsem se tam s místními bavil, co je nového v jejich mládežnickém sektoru. Bylo mi řečeno: ‚Nejnovější omluva na trénink: V pátek nemůžu přijít, protože mě máma objednala ke kadeřníkovi´," dodal vtipnou poznámku Škorpil, ale jeho grimasa v obličeji zůstala vážná.
Právem.
„To ovšem není obrázek těch, o kterých mluvím, ale to je obrázek společnosti. Jestli jsme to dopracovali takovým způsobem až tam, že to takhle dopadá, buďme rádi za to, co se dneska nastartovalo změnami na ministerstvu školství. Protože kde jinde bychom měli nápravu začít nežli na školách," uvedl svůj postoj trenérský mág.
Můžeme jen doufat, že si z toho mládež něco vezme.