První týden letní přípravy zakončili chrudimští fotbalisté v Počátkách, kde se v rámci turnaje o Křišťálový pohár poprvé střetli s druholigovými soupeři. Nejprve dokázal tým trenéra Pavla Jirouska zaskočit Táborsko, následně ukázal svoji sílu i ve finálovém duelu, když s Varnsdorfem padl až na pokutové kopy.

„Do turnaje jsme šli po týdnu ostré přípravy, kdy jsme absolvovali řadu dvoufázových tréninků. Navíc jsme zapojili velké množství nových hráčů, tudíž se z naší strany jednalo spíše o test bez jakéhokoliv očekávání,“ mluvil o podstatě prvních přípravných duelů trenér Pavel Jirousek. Jeho mužstvo rozhodně nezklamalo a ukázalo, že se s ním bude muset v soutěži počítat. Nadšení ale zkušený kouč mírní: „Přípravné zápasy je potřeba nepřeceňovat. Oceňuji, že kluci ukázali charakter a dokázali Varnsdorf ve druhé půli zmáčknout a vyrovnat. Výsledek je pozitivní, ale mistrovské zápasy jsou úplně jiné.“

Přesto trenér Jirousek vypíchl z turnaje i jedno negativum. Po ostrých zákrocích pro zranění kotníku nedohrálo trio David Vodrážka, Matěj Ptáček a Martin Sulík, všichni budou v nejbližších dnech chybět. „Je to pro nás velká nepříjemnost. My nyní potřebujeme trénovat a sehrávat se a jejich absence bude znát,“ uvědomuje si pětačtyřicetiletý kouč Chrudimi.

Druholigový nováček se na turnaji, ze kterého si nakonec odvezl pohár za druhé místo, představil se širokým kádrem. Z dvacítky hráčů nastoupilo v chrudimské sestavě hned sedm nováčků, kteří bojují o místo v kádru pro podzimní část soutěže.

„Jednotlivce veřejně hodnotit nechci, někteří příjemně překvapili, jiní naopak. Hráči na zkoušku zatím naše stávající fotbalisty nepřevýšili, ale nechci první týden hodnotit příliš hekticky,“ nedělá brzké závěry Pavel Jirousek.

Další odraz chrudimské přípravy bude trenér a celý realizační tým moci vidět ve středu 11. července., kdy se MFK Chrudim střetne v Nymburce s juniorským týmem Slavie Praha.

První trénink fotbalistů MFK Chrudim.
Druhé místo pro fotbalisty Chrudimi

Petr Dejnožka