Oslavovalo se, zpívalo, vítězství v divizi k tomu vybízelo. Možná už během toho si vedení klubu uvědomovalo, že hrát ČFL nebude žádný med. A ještě než se soutěž rozběhne, budou mít všichni činovníci pořádný kus práce. Dělají maximum. Trenerém počínaje, vedením nevyjímaje.

Co věděli dopředu není složité odhadnout. Kádr potřebuje posílit, aby byl konkurenceschopný. A to se prozatím příliš nedaří. Do prvního výkopu schází týden. Každý kouč by nutně potřeboval mít kádr pohromadě. Ústí strádá.

Hráči se poprvé sešli v pondělí 10. července, od té doby se pilně připravují. „Máme za sebou kondiční část, nyní bychom už chtěli ladit na sezonu tak, abychom byli co nejlépe připraveni,“ prozradil hlavní téma finální části přípravného období trenér Vladimír Chudý.

K dispozici má všechny opory z loňské sezony. Přišli hráči na testování, kteří bojují o místo v kádru. Zatím jedinou oficiální posilou je Petr Jeníček, stoper, jenž se přesunul do Ústí nad Orlicí z Čáslavi. „Z loňského kádru odešli pouze dva hráči, a to Vojta Heger a Ondra Skalický. Vojta dal přednost jinému oddílu a Ondra Skalický odešel po domluvě na půlroční hostování do České Třebové, kde by měl mít větší herní vytížení, než by měl u nás. Co se týče příchodů, tak máme na testech čtyři mladé hráče a teprve uvidíme s kým se domluvíme. Podařilo se nám přivést zkušeného stopera Petra Jeníčka z Čáslavi, který by nám měl pomoci hlavně v obranné činnosti. Rád bych, aby se nám povedl příchod ještě někoho zkušenějšího, ale nikoho konkrétního zatím nemáme,“ netají se Chudý tím, že nějakého zkušeného „plejera“ zkrátka potřebuje.

Zdvojení postů je pro trenéra tím nejlepším.

Hráči si nemohou být jistí, že mají místo v sestavě jisté. Na každém tréninku jsou nuceni pracovat na sto procent.

Ústecký trenér to ví. „Od Petra Jeníčka si slibuji, že přinese zkušenosti a klid do obranné čtyřky a věřím, že zkvalitní obrannou činnost celého týmu. Od mladších hráčů očekávám hlavně rozšíření kádru a větší konkurenci na určitých postech. Ale stále máme posty na kterých potřebujeme posílit, bohužel se nám to nedaří,“ láteří nad současnou situací Chudý.

Musí si drbat vlasy, že týden před výkopem a také před utkáním druhého kola MOL Cupu proti 1.FC Slovácko nemá v týmu posilu zvučného jména.

Vybrané fotbalisty klub kontaktoval, ale vždy z toho sešlo. Proč? „Byli jsme v kontaktu s několika zkušenými ligovými hráči, bohužel, buď je klub neuvolnil, nebo dali přednost ještě profesionálnímu fotbalu,“ uvedl k palčivé otázce ústecký trenér.

I pro něj by to mělo smysl. Zkušený hráč dokáže vnést poznatky, může pomoci, své spoluhráče zdravě motivovat.

V těchto dnech vedení intenzivně pracuje, aby splnilo trenérovo přání.

Deníku se podařilo zjistit, že mezi vytipovanými fotbalisty byl i exhradecký Pavel Černý, který se ale rozhodl pokračovat v druholigových Pardubicích.

Zdá se tedy, že do pohárového zápasu se Slováckem půjdou Ústečtí v roli Davida proti Goliášovi. Byť David svého soka přemohl, ústečtí fotbalisté to budou mít velmi těžké.

Nemají co ztratit. „V MOL Cupu se nám podařilo trochu nečekaně přejít přes favorizovaný FK Kolín a los nám určil za soupeře atraktivní, prvoligové 1.FC Slovácko. Přijede k nám po dlouhé době opět ligový tým a já věřím, že to bude pro diváky dostatečné lákadlo, které je přivede k nám do hlediště. Pro nás to bude nesmírně těžké utkání, ale věřím, že se s tím se ctí popereme a uhrajeme dobrý výsledek. Každopádně to bude svátek fotbalu v Ústí nad Orlicí,“ má jasno trenér Vladimír Chudý, který zve všechny příznivce, aby přišli 9. srpna na stadion. Zápas se hraje od 17 hodin.