Dnešní vzpomínkou na známé postavy ústecké fotbalové historie určitě potěšíme pamětníky. Oldřich Klimeš (25. 3. 1941) zastupuje v našem seriálu slavnou generaci, která na konci padesátých letech minulého století válela dorosteneckou ligu a posléze tvořila páteř mužstva hrajícího v šedesátých letech na špici oblastního přeboru, tehdy třetí nejvyšší soutěže.
Oldřich KlimešOlda Klimeš byl hráč, kterého by do svého týmu bral každý fotbalový trenér i dnes. Rychlý, obratný stoper se schopností zakončit byl v tehdejším fotbale spíše výjimkou. S fotbalem začal v Ústí nad orlicí a do roku 1955 byl hvězdou dorosteneckého týmu. Poté nastoupil do učení v Pardubicích a zde byl výraznou oporou týmu Tesly Pardubice v dorostenecké lize. Po skončení učení se vrátil domů a i zde válel dorosteneckou ligu, aby ještě před vojnou stihl nastoupit do „A" mužstva mužů v oblastním přeboru. Vojenská léta 1960 – 1962 strávil opět v Pardubicích, v tehdejší Dukle Blesk. Po návratu se už naplno zapojil do fotbalového celku Jiskry, kde se brzy stal důstojným partnerem tehdejších zkušených borců. Pro připomenutí například Křeček, Sršeň, Antl, Zankl, Kapek, Schmeiler, L. Kroulík, V. Kopsa a další. Jako spoluhráč si zahrál i se staršími významnými „plejery" své doby (Neugebauer, Zalinger, Boušek, Bureš, Janďourek).
Pod trenérským vedením A. Mašanského staršího Oldřich Klimeš psal fotbalovou historii ústeckého fotbalu do roku 1967, kdy ze zdravotních důvodů kariéru na této úrovni uzavřel, několik let poté působil v sousedních Kerharticích. Jako veterán mladistvého vzhledu však hrál rekreačně fotbal ještě i po šedesátce. Také s Oldou Klimešem se určitě potkáme na stadionu TJ Jiskra při oslavách 100. výročí ústeckého fotbalu. (js)