Zápasy se odehrají na vysokomýtském stadionu 20. a 21. června, v neděli dokonce i za přítomnosti kamer České televize. Vzhledem k aktuální situaci dlouho nebylo jisté, jestli bude možné hrát. O to větší je radost organizátorů nad tím, že vše nakonec klaplo.

„Dělali jsme maximum, co se dalo, abychom jednak zajistili bezpečí mladých hráčů, a zároveň jim nevzali možnost změřit síly s vrstevníky z celé republiky, včetně přípravek velkých ligových klubů,“ říká manažer projektu Petr Lacina. Zároveň ale organizátoři slibují dodržení všech bezpečnostních pravidel. „Diváky na zápasech rádi uvítáme, budeme ale zároveň pečlivě sledovat dodržení limitu 2500 osob tak, aby nedošlo k porušení aktuálního vládního nařízení,“ ujišťuje Petr Lacina.

Půjde o skutečný svátek fotbalu. Na stadion dorazí i legendární vicemistři Evropy z roku 1996, mistři české ligy a fotbaloví internacionálové Radek Bejbl a Jan Suchopárek. „Do Mýta se na Ondrášovka Cup vracím po roce a moc rád. Těším se na skvělou atmosféru a dravé výkony kluků, ze kterých cítím touhu po vítězství. Ale nejde o ni v první řadě. Nejdůležitější je radost ze sportu,“ říká Bejbl, který má jako trenér mládeže dokonalý přehled o mladých fotbalistech.

„Pro mě bude letošní účast na Ondrášovka Cupu premiérou. Jsem rád, že, budu mít možnost podpořit svoje reprezentační následovníky. Možnost zahrát si s těmi nejlepšími vrstevníky je pro ně skvělou příležitostí zjistit, jak na tom jsou, a kde se můžou zlepšit,“ dodává Bejblův někdejší spoluhráč ze Slavie Suchopárek, známý také jako úspěšný trenér mládežnických reprezentaci.

I když je letos v Ondrášovka Cupu spousta věcí jinak, jedna z nich se nemění. I tentokrát nabídne přímý vstup z turnaje ve svém programu Česká televize. „Jde o projekt, který má podle nás velký smysl. Je skvělé, že i přes nedávnou koronavirovou krizi si budou moct mladí fotbalisté zahrát a ukázat veřejnosti, kam se za minulou sezónu posunuli. A není přitom důležité, jestli z nich budou jednou reprezentanti nebo si jen odnesou krásné vzpomínky a sportovního ducha,“ uzavírá známý moderátor Pavel Čapek, který bude přenosy komentovat.

Od roku 2013 se k projektu mládežnických turnajů Ondrášovka Cup přihlásilo mnoho osobností, které se staly jeho ambasadory. Patří sem mimo jiné Jaroslav Hřebík (ředitel úseku mládeže AC Sparta Praha), Josef Hušbauer (reprezentant ČR, hráč Dynama Drážďany), Tomáš Hübschman (bývalý reprezentant ČR a hráč FK Baumit Jablonec) či Jakub Kohák (herec, režisér, velký fotbalový fanoušek).

Zápasový program začíná ve Vysokém Mýtě v sobotu od 9:30 a v neděli o hodinu dříve, slavnostní zakončení je naplánováno na půl pátou odpolední. S mimořádně silnou konkurenci budou zápolit rovněž tři krajské týmy: Choceň, Pardubice a Svitavy. Díky losu se dokonce nacházejí ve stejné základní skupině.

Rozlosování základních skupin:

A: FK Mladá Boleslav, 1. SK Prostějov, Mostecký FK, 1. FC Poruba, TJ Viktoria Vestec, CU Bohemians Praha.

B: FC Zbrojovka Brno, Akademie FC Baník Ostrava, FK Meteor Praha VIII, FC Vysočina Jihlava, FK Ústí nad Labem, TJ Praga Vysočany.

C: RMSK Cidlina Nový Bydžov, SK Hanácká Slavia Kroměříž, FK Jablonec, FK Junior Strakonice, SK Benešov, FC Velké Meziříčí.

D: AC Sparta Praha, 1. FC Slovácko, FK Pardubice, TJ Svitavy, FC Hradec Králové, FK Spartak Choceň.