Prázdniny se pomalu blíží ke konci první poloviny. Hned na jejich startu se ale v Areálu zdraví v Dolní Čermné uskutečnil 15. ročník Kempu fotbalových nadějí. Realizační tým pod vedením trenéra Jiřího Saňáka připravil nevšední program zaměřený nejenom na fotbal, ale i jiné prožitky.

Uznávaný trenér Jiří Saňák.Zdroj: Saňák footballKapacita hráčů byla opět maximálně naplněna. Sjeli se ze všech koutů Pardubického i Královéhradeckého kraje, ale i ze Sokolova a Moravy. Zájem je obrovský…
Kapacitu kempu jsme oproti loňskému navýšili o třináct míst a měsíc před uzávěrkou jsme měli plno. Ano, zájem je obrovský a musím říct, že by mě nikdy nenapadlo, že bez reklamy naplníme sedmapadesát míst. Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto projektu, který vznikl před patnácti lety a děkuji Honzovi Mačátovi, který mě přesvědčil, abychom to spolu rozjeli. Nejvíc nás těší doporučení od samotných dětí.

Jak probíhá příprava kempu?
Příprava je důležitou součástí a zaručuje nám klid do zdárného průběhu akce. Klíčovou roli z hlediska organizačně manažerské přípravy má Olda Skalický. Já zajišťuji sportovní obsah kempu a obsazení realizačního týmu. Podařilo se nám spustit nové webové stránky www.sanak-kemp0.webnode.cz a nyní už informujeme nejenom na facebookových stránkách.

Jaká je vůbec koncepce tohoto projektu?
Všichni trenéři, celý realizační tým milují fotbal. Proto chtějí, aby se mu dařilo co nejlépe a aby přinášel radost hráčům a divákům. Věříme, že aby tomu tak bylo, je potřeba si osvojit určité zásady. Učíme se, že aby skupina jednotlivců fungovala jako tým, musíme pro to všichni něco udělat. Učíme se upřímně vyjadřovat svůj názor a zároveň s respektem vyslechnout názor druhého. Neurážet, ale ani nebrat si nic osobně. Každý tým na kempu se skládá z členů všech věkových kategorií, ale jednotlivci jsou před kempem anonymně losováni. Namixovat všechny věkové kategorie je záměr. Chceme, aby se hráči naučili podporovat členy svého týmu, i když jsou mladší, méně zdatní nebo se nedaří.

Snažíte se jim „vštípit“ své poznatky? Co bývá na kempu vůbec nejdůležitější?
Je to stejné jako v životě. Různé životní situace nás zaskočí různými emocemi. Nenásilným způsobem se s nimi učíme pracovat. Program, který jsme vytvořili, nám dal spoustu situací je prožít. V danou chvíli zareagujeme, ale pak na společných sezeních se nebojíme dohromady o našich zážitcích povídat. Toto téma bylo tento rok částečně i předmětem rozhovoru s Petrem Rumanem, bývalým bundesligovým hráčem a nyní trenérem, který nás na kemp přijel navštívit.
Další myšlenku, která je v pozadí všech našich aktivit, je, že motivujeme hráče, aby to, co dělají, dělali naplno. Aby zkusili posunout svou hranici o kousek dál. A nakonec, i když je to věc velmi důležitá, snažíme se nebrat sami sebe moc vážně. Ukazujeme si, a celý realizační tým jde příkladem, že když si z naší domnělé slabiny uděláme legraci, tak zmizí.

Co je pro vás trenéry vítězstvím na takovém kempu a po něm?
Právě ta atmosféra každé aktivity, atmosféra mezi námi, nadšené děti, spolupracující a radostní hráči. Musím potvrdit, že letošní kemp byl vůbec nejvyváženější a zároveň nejnáročnější. Utekl jako voda a to je dobré znamení, ohlasy máme krásné a přijímáme je s pokorou.

Když se zpětně ohlédneme na celý průběh, jak byste ho zhodnotil?
Moje hodnocení je jednoduché - úžasný zážitek. Před rokem jsem říkal, že byl nejlepší za poslední roky, nyní musím smeknout před námi všemi, hráči, realizačním týmem, rodiči, kteří nám důvěřují. Kemp byl vynikající, prožili jsme nevšední situace, trénovali jsme skvěle, odehráli vyrovnanou ligu mistrů a splnili si několik dětských snů.

Jedním z klíčových slov na kempu bylo pro vás „děkuji“?
Je to tak. Trochu nás k tomuto tématu přiměla jedna situace první den, kdy jsme dětem rozdávali míče a poděkovalo jich jen docela malé množství. „Děkuji“ nás pak provázelo a my jsme si také zkusili udělat práci pro druhé a pocítit, jaké to je být příjemcem „Děkuji“. Já teď můžu využít situace a poděkovat celému Saňák týmu, skvělá práce, děkuji dětem za jejich energii a úsměvy, děkuji rodičům, že nám věří, děkuji Městysu Dolní Čermná v čele se starostou Petrem Helekalem a manažerce areálu Katce Veselé za podporu a možnosti využívání nádherného areálu. Děkuji také partnerům a sponzorům kempu.