Těmito výrazy z náboženské tématiky lze uvést situaci Moravan v krajském přeboru. Překlad do fotbalového jazyka by zvládl každý laik. Sestup! Daleko příjemnější starosti mají ve Slatiňanech, kterým naopak kostelní zvony zahrály k postupu.

Ostře sledované vlaky dorazily z Moravan do Žamberka. V případě výhry hostujícího celku se mohly oba týmy bodově srovnat na čísle 31. To však domácí odmítli a zásluhou trefy Jakuba Hušky po hodině hry mohou snít dál svůj záchranářský sen.

„Úkol se nesplnil, byli jsme horší, a proto tuto soutěž zřejmě opustíme,“ lakonicky zhodnotil duel moravanský trenér Miroslav Kaluža.

A jeho souvětí má delší dopad. Moravany totiž na jaře absolutně nezvládaly souboje se stejně ohroženými celky. K čemu jim byly výhry v Heřmanově Městci či proti České Třebové nebo Hlinsku, když ze střetů se Svitavami, Dobříkovem, Litomyšlí a nyní i se Žamberkem vyšly naprázdno?

V kritické situaci se nachází také Polička. Její fotbalisté se probudili v Třemošnici až za stavu 0:4. Třebaže poté vsítila rychlé dvě branky, prohrála přímý souboj o záchranu. Na Žamberk ztrácí dvě kola před koncem pět bodů.

Kromě týmů Žamberka a Třemošnice, které uspěly na přímo, se obdivuhodně dařilo dalším, co padali do sestupového bahna. Dobříkov hostil podzimního krále z České Třebové. Ta však v odvetné části připomíná poddaného. Domácí zvítězili 4:2 a k záchraně jsou blízko.

Výrazně si polepšila i Litomyšl, která po výhře 2:0 nad chrudimskou rezervou přeskočila svého protivníka.

Stejně jako Chrudim B nemá vyhráno ani Choceň. S ní neměl slitování jarní parní válec z Lanškrouna. Po výhře 1:0 si upevnil druhou příčku.

Situace na konci tabulky: 10. Třemošnice 36 b., 11. Chrudim B, 12. Choceň, 13. Dobříkov všichni 35 b., 14. Žamberk 34 b., 15. Polička 29 b., 16. Moravany 28 bodů.

Titul přeborníka obhájily Slatiňany. Zvítězily 3:1 v okresním derby na půdě Heřmanova Městce. A pokud kývnou na postup do divize, ušetří sestupové starosti čtrnáctému v pořadí.

Do výčtu víkendových utkání zbývá započítat zápasy, ve kterých šlo jen o prestiž: derby Svitavska a utkání v Hlinsku. Moravská Třebová doma podlehla 0:1 jarní kometě jménem Svitavy. Holice odjížděly na Vysočinu s jediným cílem, konečně přetrhnout stále se prodlužující šňůru proher. To se jim ovšem po „setu“ 2:6 nepovedlo.

Z utkání SKP Slovan Moravská Třebová vs. TJ Svitavy (0:1).
Krajský přebor: Vítěz! Slatiňany stvrdily titul přeborníka

Událost kola

Poločas z Pohádkové říše. Pro oba utkání jara. Očekává se vyrovnaný průběh. A bác, Třemošnice za prvních pětačtyřicet minut vysázela do sítě Poličky čtyři kusy!

Zklamání kola

Z horní poloviny tabulky až k bojům o záchranu. Tak na to v Chrudimi rozhodně nejsou zvyklí. Jenže po prohře v Litomyšli se musejí mít na pozoru. Béčko je v sestupové hře.

Výrok kola

„Úkol se nesplnil, v Žamberku jsme byli horším týmem, a proto tuto soutěž zřejmě opustíme…“
(Miroslav Kaluža, trenér Moravan)