Soubojem mezi domácím Ruskem a Saudskou Arábií bude ve čtvrtek 14. června rozehráno v pořadí 21. mistrovství světa ve fotbale, poprvé v historii šampionát hostí země z východní Evropy. Nový držitel titulu bude dekorován 15. července po finálovém duelu na stadionu v Lužnikách v Moskvě.

Obhájí titul Němci? Vyrovná se kouzelník Messi božskému Maradonovi a dovede Argentinu k triumfu? Napraví Neymar a spol. facku od Němců na domácím MS? Tyto a podobné otázky rezonují před startem fotbalového svátku mezi fanoušky.

Deník v anketě položil hráčům a trenérům působících v týmech na okresní a krajské úrovni čtyři otázky:

1. Kdo bude fotbalovým mistrem světa a proč?
2. Dovede Lionel Messi Argentinu k titulu a tím se vyrovná Diegu Maradonovi?
3. Koho považujete za černého koně šampionátu? Který hráč nejvíce zazáří?
4. Jaký je váš nejsilnější zážitek z minulých MS?

DUŠAN KRÉT, hráč FK Chvaleč, okresní soutěž III. třídy Trutnovska:

1. Týmů bych mohl jmenovat více. Jedním    z velkých favoritů budou určitě Němci, kteří jsou, jak známo, turnajovým mužstvem.  Velmi kvalitní kádr plný velkých jmen do Ruska veze Francie, ale pro mě se nejlepším týmem jeví Brazílie. Rozhodně budou chtít uspět.Za poslední dobu prohráli zápas pouze s Argentinou, v kvalifikaci byli suverénní. Osobně proto věřím Brazílii.

2. Myslím si, že ne. Argentinci mají dost nevyzpytatelnou skupinu. Třeba Chorvati v ní jsou pro mě černým koněm šampionátu. Podle mě budou mít Messi a spol. problémy už ve skupině, a i když postoupí, bude to jejich maximum.

3. Jak už jsem zmínil, černým koněm je Chorvatsko. Pokud bude Modrić ve formě, dokáží dojít hodně daleko. Kvalitní kádr má i Egypt. A který hráč zazáří? Hádám, že Neymar. Bude hladový po velkém fotbale, bude se chtít ukázat. Přišlo mi, že se ve francouzské lize trochu „nudí“. Také u něj ale bude záležet, jak se na zápasy vyspí.

4. Napadá mě asi mistrovství světa v Africe. Bylo tam dost speciální prostředí, i když ten ohlušující zvuk vuvuzel byl dost nepříjemný. Já mám ale rád španělský fotbal a tu jejich suverénní jízdu jsem si tehdy užíval. Konečně tam někdo zastavil Němce (úsměv).

PAVEL TOMEŠ, hráč SK Starý Bydžov, okresní III. třída Hradecka:

1. Německo. Tento tým se vždy dovede na velkou akci skvěle připravit.

2. Nedovede, Argentina vypadne již ve čtvrtfinále.

3. Černým koněm bude Belgie. Má ve svém středu velké individuality. Letos se ovšem ještě mistrem světa nestane, možná za čtyři roky.Hvězdami budou Cristiano Ronaldo a Antoine Griezmann. Úspěch či neúspěch jejich týmů bude záviset zejména na tom, jak si povedou oni.

4. Mistrovství světa 1990 v Itálii a úspěšně tažení tehdy ještě československé reprezentace až do čtvrtfinále, kde jsme podlehli pozdějším světovým šampionům z Německa po Matthäusově proměněné penaltě. Zároveň zde byl druhým nejlepším střelcem turnaje náš „Bomber“ Tomáš Skuhravý, dal pět branek. Šest jich vstřelil Salvatore Schillaci, Ital, který měl před MS pouze jeden reprezentační start. V té době mi bylo 12 let a stále ještě mám tento turnaj v živé paměti.

DANIEL SIGAN, trenér FC Hlinsko, krajský přebor Pardubicka:

1. Mám dva favority. Mistrem světa se může stát Argentina nebo Francie. Argentina má hráče, kteří hrají po celém světě v nejlepších soutěžích a hlavně má Messiho.

2. Pokud mu šampionát sedne, je schopný dotáhnout Argentinu až do finále. Je to rozdílový hráč, který tu schopnost má. Myslím, že mistrovství světa v Rusku by mu mohlo sednout a já bych mu to i přál. Maradona byl skvělý míčový technik, Messi umí zakončovat, je to skvělý střelec, umí dávat góly z trestných kopů. Maradona takovou střelu neměl.

3. Černým koněm šampionátu by mohla být Belgie. Hazard z Chelsea hraje dobře. I domácí Rusko by mohlo  promluvit do popředí mistrovství světa. Nezapomenu ani na Španělsko. Z hráčů jsou to opakovaně Messi, Ronaldo, ale je jich tam mnohem víc, kteří se mohou prosadit, třeba Özil z Německa a další.

4. Jako kluk jsem sledoval šampionát v Mexiku v roce 1986 a pamatuji si na Maradonovu „boží ruku“ ze čtvrtfinále proti Anglii. A z pozdějších šampionátů pro mě byl takovým zážitkem semifinálový zápas na MS v Brazílii v roce 2014 mezi domácími a Německem. Skóre 1:7 v semifinále a taková porážka Brazílie se jen tak nevidí.

JAKUB LÁNSKÝ, hráč TJ Lázně Bělohrad, krajský přebor Hradecka:

1. Německo. Ač mě náš kapitán Petr Kazda zabije (smích). Má kvalitní kádr, který je citlivě  doplněn o mládí.

2. Podle mého názoru nedovede. Argentina má sice kvalitní tým, ale není tak kompaktní jako zbylé top celky.

3. Myslím si, že černým koněm soutěže by mohl být Islandu, má bojovný kompaktní tým. Hráčem potom Němec Joshua Kimmich sice to je již ostřílený hráč ale pořád mladý a na tomto mistrovství opravdu ukáže co umí! Rychlý hráč s neskutečnou prací s balónem a impozantní střelou. Dozadu výborný.

4. Největší zážitek? Asi rozborka (7:1) kterou předvedlo Německo v semifinále proti tehdy domácí Brazílii na předchozím šampionátu.

VÁCLAV BRŮNA, dlouholetý úspěšný mládežnický trenér, nyní TJ Sokol Dolní Újezd:

1. Já tipuji Německo – „umí“ kolektivní a dobře organizovaný fotbal, má dostatek kvalitních individualit a pak, ona německá pečlivost je v posledních letech okořeněná i kreativitou.

2. Myslím si, že nedovede, i když bych mu to moc přál. Já ale vidím Messiho hvězdu spíše přes klubový fotbal. V národním týmu je to jinak. Ne, že by nehrál pro svoji zemi, ale jen jeden Messi je pro Argentinu možná málo.

3. Tím může být v podstatě kdokoliv. Já bych si například tipnul Belgii. Je trochu ve stínu slavnějších evropských zemí, ale výborná je. Ovšem je otázkou,jak si poradí třeba s mimoevropskými týmy. A nezapomínejme na „ruského medvěda“, který v domácím prostředí také může překvapit.

4. Těch silných je za ta léta mnoho. Pro mě je však bohužel ten „nejvíce negativní“ – tým naší republiky, který dlouhé léta na tomto světovém podniku chybí.

MILOŠ KILLAR, trenér SK Dobruška, krajská I. A třída Hradecka:

1. Těžko tipovat, myslím, že velkou šanci mají obhájci titulu, silná bude i Argentina.

2. Jistě je to jeden z nejlepších hráčů, co se kdy objevil na trávníku. Ale s dnešní velmi dobře organizovanou obranou většiny týmů to však bude mít mnohem těžší, než to měl před lety Maradona.

3. V dnešní době se dost zapomíná na Brazílii, zvlášť po  blamáži na posledním MS. Mají tým skvělých individualit, záleží pouze na jejich ochotě obětovat se týmu. Výbornou formou se po těžkém zranění prezentuje Neymar.

4. Stále vzpomínám na „boží ruku“ Diega ve čtvrtfinále proti Anglii na mistrovství světa v Mexiku 1986. Ten nefér zákrok jsem mu odpustil, jeho výkonem na tomto šampionátu jsem se neskutečně bavil. Jeho technika byla v té době něco neuvěřitelného.

MAREK KUVIK, hráč TJ Jablonné nad Orlicí, krajská I. B třída Pardubicka:

1. Brazílie. Bude chtít napravit předchozí mistrovství světa, které se hrálo na její půdě. Za poslední rok se mužstvo sehrálo tak, že nemá konkurenci.

2. Bude nejlepším hráčem šampionátu, ale titul nezíská, i když mu to přeji.

3. Uruguay. Nepatří mezi favority jako je Brazílie, Francie, Argentina, ale hraje jednoduchý, efektivní fotbal 4–4–2 na hvězdné útočné duo Suárez – Cavani. Oba dokáží dát gól i z nemožného. Z hráčů to bude pravděpodobně Neymar, kapitán a tahoun Brazilců v nejtěžších utkáních, které svými góly rozhodne.

4. Dost jsem byl naštvaný, když v roce 2014 Götze připravil Messiho o titul v prodloužení.

MIROSLAV HARASEVIČ, hrající trenér Sokola Hejtmánkovice, okresní přebor Náchodska:

1. Myslím si, že Němci. Je to turnajový tým a mají v sobě určitou zarputilost. Navíc jsou dlouhodobě pohromadě a mají to velmi dobře poskládané.

2. Nedovede, protože herní projev Argentiny není stejný, jakým se prezentuje Barcelona. Sice mají tým plný individualit, ale nemají tým, který by postoupil do závěrečných bojů. Podle mého názoru budou rádi, když postoupí do čtvrtfinále, a to bude pro ně konečná.

3. Mohla by to být Belgie. Vyrostla jim super generace hráčů, navíc je to podobné jako u Němců, že hrají dlouhodobě spolu. Vypíchnout jednoho hráče je hodně těžké. Bude tam plno skvělých individualit, ale ty se prosadit nemusí a naopak tam může někdo svými výkony překvapit.

4. Vybrat nejsilnější zážitek je těžké. Těch zápasů jsem už viděl tolik, že mě momentálně nic nenapadá. Fotbal sleduji doma, z čehož manželka úplně šílí, protože si to vždycky pustím na plné pecky, abych trochu nasál atmosféru ze stadionu. Takže už teď přemýšlím, že bych jí koupil po dobu mistrovství špunty do uší.

DAVID HAAN, asistent trenéra TJ Sokol Rosice nad Labem, krajská I. B třída Pardubicka:

1. Měl by vyhrát tým Německa, které od roku 2002 nechybělo na světových šampionátech v semifinále a vždy se počítá mezi favority. Trenér Joachim Löw tým poskládal částečně z mistrů světa a doplnil je novými hráči, kteří za nimi v ničem nezaostávají. Navíc by Německo mohlo být teprve třetím týmem, po Brazílii a Itálii, který titul MS obhájí.

2. Lionel Messi je výborný hráč, ale Argentinu k titulu nedovede. Už cesta na šampionát byla pro Argentinu náročná, když docela se štěstím prošli těžkou jihoamerickou kvalifikací.

3. Černým koněm by se mohl stát tým Belgie, který by se měl dočkat vrcholu své výkonnosti právě na tomto šampionátu. Zajímavé bude také sledovat tým Islandu, který by mohl překvapit svým silovým fotbalem a svou první účast na MS přetavit v účast ve čtvrtfinále. A hráč? Sezona se mimořádně vyvedla Mohamedu Salahovi a pokud se do MS uzdraví, tak by mohl svůj tým vyvést ze skupiny do play off. Je to typ hráče, který dokáže zápas sám rozhodnout. Bohužel nebude mít kolem sebe takový tým, který by měl pomýšlet na příčky nejvyšší, ale i právě proto vyniknea nejvíce zazáří.

4. Nejsilnější zážitek mám zřejmě z posledního šampionátu v Brazílii, kde domácí tým utrpěl v semifinále vysokou porážku 1:7 s týmem Německa. Výsledek byl obrovským překvapením a pro domácí tým šokem, že tak vysokým rozdílem prohráli před domácími fanoušky.