Osmdesátá léta ústeckého fotbalu patřila fotbalistovi, který své první kontakty s míčem absolvoval v Litomyšli. Zde se přes mládežnické týmy vypracoval až do áčka dospělých v I. A třídě. Na přelomu 70. a 80. let získal Luboš Bäuchel (29. 5. 1957) práci v Ústí nad Orlicí a před výkopem sezony 1979/80 se realizoval nenápadný Luboš Bäuchelpřestup, který byl základem pozdějších velkých úspěchů.
Subtilní blonďáček se brzy stal ústřední postavou mužstva a vydrželo mu to až do roku 1992. Jeho fotbalová technika byla mimořádná, na malém prostoru se dokázal elegantně zbavit i několika protihráčů, k tomu přehled a přesná přihrávka. Ústí si krátce po jeho příchodu vybojovalo postup do krajského přeboru a v sezoně 1985/86 i historicky třetí postup do divize.
Vynikající fotbalová parta kolem L. Bäuchela (Salinger, Carba, Mudruňka, M. Záleský, Nedvěd, Fajt, Diviš, J. Šeda, Neugebauer, Finger, Karlík, P. Svoboda, Novotný, Vyčítal, Vacek, Slavík, Havel, J. Procházka, Reiman) divizi sice za rok s trochou smůly neudržela, ale ústecký tým už nikdy neopustil nejvyšší krajskou soutěž.
I na pozdější úspěšné éře Jiskry má L. Bäuchel svůj podíl. Po skončení aktivní kariéry se vydal na trenérskou dráhu. Jako kouč dorostu i A týmu mužů připravoval velmi úspěšnou generaci, která později divizní soutěž do Ústí n. O. už natrvalo vrátila. V oddílu TJ Jiskra působil také jako sekretář a tajemník TJ. Odtud už vedla cesta do komunální politiky, která v současném období naplňuje životní osudy ústecké fotbalové hvězdy osmdesátých let minulého století.
S Lubošem Bäuchelem se určitě potkáme na stadionu TJ Jiskra při oslavách 100. výročí ústeckého fotbalu v sobotu 28. června 2014. ⋌(js)