Double. nebo také dvojí zisk. Magické slovo pro fotbalové týmy. A je úplně jedno jestli v anglické Premier League, české lize či v Pardubickém kraji. Právě v našem regionu se o druhé prvenství v krátkém časovém úseku pokusí Slatiňany. Jenže do cesty se jim postaví Libišany.

Fotbal je ošidný

Celek z pardubického okresu se může v Poháru hejtmana pochlubit třetí účastí. Před třemi roky zvedal nad hlavu vítěznou trofej. Vloni nechal vyhrát soupeře bez boje, protože se mu kvůli zraněním a dalším absencím rozpadl kádr. Letos je ale opět nastartován.

„Pro nás je pohárové finále zápasem roku. Také jsme se na něj poctivě přichystali. Jsme v plné páře. Všichni kluci jsou zdraví, nažhavení. Nemáme tedy žádné problémy. A tak věřím, že se o vítězství statečně popereme," burcuje libišanský trenér Josef Kaufman starší.

Vypadá to, že si z parního válce této sezony nějakou velkou hlavu nedělá. Z rovnováhy ho nevyvedl ani fakt, že si Slatiňany o víkendu takřka definitivně zajistily první příčku v mistrovské soutěži.

„Jasně, soupeř má kvalitnější kádr. Je lepší, běhavější a takhle bych mohl pokračovat. Ale je to o jednom utkání a já nevidím důvod, proč bychom ho nemohli zaskočit," vykládá libišanský lodivod.

K optimismu ho svádí také fakt, že nedávno v krajském přeboru jeho svěřenci Slatiňany 2:1 porazili.

„Slatiňany se po utkání vymlouvaly na to, že jim chyběli tři klíčoví hráči, kteří dali přednost futsalu. Ve středu už nastoupí v plné síle a asi si myslí, že nás rozkopou na kaši. Podle postavení v tabulce přeboru by to tak mělo být, ale všichni víme, že je fotbal ošidný," opakuje známou pravdu Kaufman.

Utkání se hraje na neutrální půdě. Přesněji řečeno na perfektně připraveném trávníku v Živanicích. Tam to mají o něco blíže libišanští fotbalisté. Po silnici to mají do Živanic 13,7 km a cesta jim trvá 16 minut. Slatiňany musí urazit 29,2 km a jízda jim bude trvat 31 minut.

„V hledišti bychom mohli mít více fanoušků. Ne však snad kvůli počtu, protože i ze Slatiňan je to kousek. Nicméně, vždy se fandí papírově slabšímu," dodává Josef Kaufman.

Živanická středa
13.00 Otevření areálu

13.30 Abeceda fotbalu - dovednostní soutěže fotbalových nadějí v kategoriích U9, U10, U11, U12

15.30 Finále Ondrášovka Cup starších žáků: TJ Svitavy - SK Vysoké Mýto

18.00 Finále poháru hejtmana Pardubického kraje: FC Libišany - SK Spartak Slatiňany

Pomsta je sladká…

Zatímco Libišany zbrojí proti Slatiňanům v plné polní a netají se maximálním odhodláním, celek z chrudimského okresu zůstává skromným a má v plánu nechat za sebe mluvit až předvedený výkon na hřišti. „Zápas pro nás ve své podstatě představuje druhý vrchol sezony. Prvním je vítězství v krajském přeboru a druhým je právě Pohár hejtmana. Soupeře jsme v letošním ročníku neporazili, když jsme doma remizovali a venku prohráli, a tak mu rozhodně máme co vracet. Pokud bychom nastoupili v kompletní sestavě, tak věřím, že se nám to podaří a divákům navíc předvedeme pohledný fotbal," dodává Jaromír Hanuš, sekretář Spartaku. V Živanicích tak všichni budou nejspíše svědky utkání, ve kterém o emoce nebude nouze, jelikož touha po zisku poháru je z obou stran nepřehlédnutelná.

Středeční duel začíná od 18 hodin. Před samotným finálovým střetnutím je naplánováno finále Ondrášovka Cupu starších žáků mezi Svitavami a Vysokým Mýtem. Vstup do areálu bude pro fanoušky fotbalu otevřen už od 13. hodiny a mimo dvou výše zmíněných finále je pro příchozí připraven doprovodný program.