První mistrovské zápasy se odehrají o víkendu 11. a 12. srpna. Všechny týmy se tak v současné době poctivě připravují na novou sezonu. Nejinak tomu je v divizním celku Jiskry Ústí nad Orlicí.
Pod vedením trenéra Jana Navrátila se fotbalisté začali věnovat letní přípravě po třítýdenní pauze 7. července. „Tréninky probíhají klasicky čtyřikrát týdně. Navíc máme individuální tréninky pro mladší hráče, kteří studují vysokou školu, nebo jsou v okolí Ústí nad Orlicí a mohou přijet. Ti mají navíc tedy dopolední trénink buď v úterý nebo ve středu dopoledne. Mimo tréninků se snažíme splnit kvótu šesti přípravných zápasů, což je zajištěné. Poté, co jsme nepostoupili v poháru přes Holice, jsme zajistili zápas se Šumperkem, který také vypadl, a odehráli jsme ho vítězně v sobotu," přiblížil plán Jan Navrátil, který je s přípravou velmi spokojený i přesto, že se jí nemohou  účastnit všichni hráči kádru. „Schází se většinou okolo čtrnácti lidí, což je dostačující. Měli jsme trochu problém s gólmanem, což se snad také vyřeší. Pravděpodobně získáme Dominika Neorala, aby mohl v Ústí zůstat," řekl Navrátil a dodal: „Co se týká Filipa Grepla, tak neustále probíhá jednání s Českou Třebovou. Jsem rád, že Filip by u nás chtěl opravdu zůstat. My o něho máme eminentní zájem. Na výboru jsme se všichni shodli, že bychom chtěli spojit všechny síly, protože když někdo tolik touží tu být, tak aby tu mohl být."
Po nevydařeném předkole Poháru České pošty se tréninkový plán fotbalistů Jiskry změnil. „Měli jsme mít tréninky úterý, středa čtvrtek, sobota a v neděli zápas. Celé jsme to ale po nepostoupení předělali a začali jsme s tréninkem tak jako vždy, takže pondělí, úterý středa, pátek a v sobotu zápas."
Divizní trenér si je velmi dobře vědom, že nezáleží jen na něm, jakých výsledků budou fotbalisté dosahovat. „Kluci určitě chápou o čem je letní příprava. Všichni vědí, že je krátká a záleží jen na nich, jak budeme pracovat a co všechno stihneme natrénovat, abychom měli natrénované principy na mistrovské zápasy. Určitě to není jen o výboru, klubu nebo mé osobě, ale kluci to musí hrát především pro sebe, aby se bavili a vyhrávali. Proto se to dělá. Za sebe musím říci, že jsem zatím spokojený," vysvětlil Navrátil.
Kvůli třítýdenní přestávce od posledního mistrovského utkání do začátku letní přípravy nejsou tréninky zatím v tak ostrém tempu jako v průběhu sezony. Podle Navrátila by se ale měli hráči velmi brzy dostat do svého tempa a měli by být znovu schopni naplno odehrát devadesát minut utkání.
Kdo by si myslel, že se fotbalisté Jiskry „trápí" v posilovně a prolévají pot při běhání nejen na dráze, ale také v terénu, je na omylu: „Jsem zastáncem trochu jiného stylu, pochopitelně je posilování důležité, ale většinou ho děláme na hřišti se svým vlastním tělem. V letní přípravě do posilovny nechodíme vůbec. Co se týká naběhané kondice, tak nutím hráče dělat věci naplno na hřišti, takže minimálně využíváme lesního prostředí nebo jiných prvků. Ale v žádném případě neříkám že jsem proti," vysvětlil svůj plán Jan Navrátil a dodal: „Pokud ale některý z hráčů cítí, že potřebuje běhat, tak každopádně může jít. Máme tu tartan, takže jestli někdo cítí, že potřebuje naběhat dvacet kilometrů, tak může. Já se ale snažím pro kluky dělat trénink tak, abychom byli pohromadě a soustředili se na věci, které budou potřeba v zápase. Vytváříme si modelové situace, jak by se to mělo vyřešit, proč třeba bylo něco špatně, aby si to hráči uvědomili a příště to udělali správně," zakončil Navrátil.