Je úspěšný. Výborně se dokáže nachystat na těžké zápasy, kde výkon gólmana hraje často důležitou roli. Roste tím naděje na body i v utkáních, kde se s nimi až tolik nepočítá. Brankář JAKUB KRÁTKÝ (30) předvedl proti hradecké Olympii kouzla a čáry, za které by se nestyděli ani věhlasní gólmani Evropy.
Zákrok pět minut před koncem byl fantastický a zajistil týmu bod za remízu. „Vystřelil na mě útočník někde mezi penaltou a malým vápnem a já jsem to na poslední chvíli vykopl nohou. To byl asi klíčový zákrok," zdůrazňuje ústecká jednička.

Na půdě hradecké Olympie jste odvedl v bráně velmi dobrou práci.
Zadařilo se, výjimečně.

Nebuďte tak skromný. Od začátku jara podáváte kvalitní výkony.
Dá se říci, že jsem neměl až tolik práce, protože kluci přede mnou zahráli dobře. Jen doufám, že to bude jen a jen lepší.

O nedostatku práce nemohla být v sobotu ani řeč i přesto, že obrana pracovala dobře…
Je pravda, že jsme byli v jednom kole a je pravda, že jsem měl asi čtyři takové složitější zákroky. Jinak všechno zachytili kluci a nepouštěli domácí hráče do výraznějších vyložených šancí.

Zimou jste rozhodně netrpěl…
Zima mně tedy rozhodně nebyla (směje se).

Vybavíte si zákrok, který byl důležitý pro samotný vývoj zápasu?
Nejdůležitější zákrok jsem si připsal pět minut před koncem, kdy na mě vystřelil útočník Ptáček někde mezi penaltou a malým vápnem a já jsem to na poslední chvíli vykopl nohou. To byl asi klíčový zákrok celého utkání.

Proti Dvoru Králové jste dvě penalty chytil, tentokrát se to v rozstřelu nepovedlo, ale za to vám asi nikdo nespílal, po tom, co jste předvedl během celého utkání?
To ne. Všichni jsme byli spokojení za ten jeden bod. Penalty nám nevyšly jako proti Dvoru, v podstatě jsem nevystihl ani jednou správnou stranu.

Bod za remízu ale může mít velkou váhu v konečném účtování, byť kol je před vámi ještě dost.
Vzhledem k tomu, že body se na Olympii jen tak nedělají, tak ano. My jsme s nimi uhráli bod už v základní hrací době na podzim u nás, na penalty jsme pak zvítězili. Takže v konečném účtování mohou být i tyto celkové tři body s tímto celkem důležité. A v naší situaci, ve které se teď nacházíme, je potřebný každý bod.

Jak ji berete, protože o záchranu samozřejmě nehrajete pouze vy, ale je tam namočeno dalších deset týmů od třetí příčky po třináctou?
Víme to. Řešíme to, ale trenéři nás nedostávají nikterak pod tlak. Musíme se soustředit na domácí zápasy a dělat co nejvíce bodů. Venku bude každý bod nápomocen.

Doma váhat a nebodovat je cesta do pekla?
To si nemůžeme dovolit.

Čekají vás Živanice. Takže co na druhý celek tabulky vymyslet?
Já si myslím, že nastoupíme se stejnou taktikou jako proti Olympii. Hlavně nesmíme dostat gól. Budeme bránit a snažit se vyrážet do rychlých protiútoků, což se nám snad bude dařit plnit. Na Olympii jsme se na půli soupeře dostávali jen sporadicky.