Dopadlo to ale na výsost dobře.
Letohrad v posledních čtyřech zápasech připsal na bodové konto 10 čárek a vyšplhal se do první osmičky. Navíc ani neinkasoval.
Síla kolektivu sehrála velkou roli. Mužstvo trenéra FRANTIŠKA DVOŘÁKA ale potřebuje posílit, jak v následujícím rozhovoru sám kouč nastínil.

Nejlepší pozice z okresu ve výsledné tabulce. Na to se musí koukat dobře?
Popravdě řečeno, postavení v tabulce našich okresních konkurentů jsem moc nesledoval. Že jsme nakonec skončili před nimi, není až tak vypovídající, protože jak Ústí, tak i Vysoké Mýto byly zachráněny dávno před námi, a tudíž i jejich koncentrace v závěrečných utkáních nebyla na tak vysoké úrovni jako na naší straně.

S osmým místem jste spokojen?
Když odečteme tři vítězství v penaltách, tak zjistíme, že jsme získali o jeden bod víc než vloni. S tím panuje relativní spokojenost. Osmé místo je průměr, a tak bych viděl i naše reálné postavení v tabulce.

Mužstvo nastřílelo dohromady jen čtyřiatřicet branek. Průměr na zápas je tedy něco přes jednu branku. To není moc…
Byli jsme třetí nejhůře střílející mužstvo soutěže a o branky se podělilo pouze šest hráčů. Nemohu říct, že by se kluci do koncovky nedostávali, ale je to do určité míry i o kvalitě hráčů, které máme k dispozici.

Nicméně musí hřát u srdce kolonka v brankách obdržených. Defenzivě tedy patří palec nahoru?
Třetinu zápasů jsme odehráli s nulou a byli jsme pátí v počtu obdržených branek. Defenziva celého týmu byla na vyšší úrovni než ofenziva.

Našel jsem dva kontrasty. Začátek jara žádná sláva, konec ročníku bodově parádní. V době, kdy se lámal chleba, jste zabrali. Bylo to tím, že jste prostě museli?
Musím říct, že i přes ne moc přesvědčivé výsledky, kdy zákonitě přišel propad tabulkou, jsem v týmu nezaznamenal negativní nálady. Naopak, čím víc se blížil konec sezony, bylo cítit odhodlání všech hráčů obětovat své maximum pro vítězství kolektivu.

A tady se právě potvrdil fakt, že obrana pracovala velmi dobře. V posledních čtyřech kolech jste nedostali ani gól.
Pakliže hrajete o záchranu, musíte vycházet z toho, že jestliže nedostanete branku, tak nemůžete prohrát a navíc si můžete vystřílet i bod navíc. Ale těch faktorů, že jsme v posledních zápasech nedostali branku, bylo víc. Celý tým pracoval zodpovědně a drželo se nás štěstíčko. Týmy si proti nám vytvořily dostatek šancí, ale nebyly úspěšné v jejich proměňování.

Několikrát jste musel do sestavy zařadit hodně mladé hráče. Jak se s tím vypořádali?
Je jasné, že za normálních okolností by se kluci z dorostu do zápasů áčka nedostali tak brzo, ale ti, co nastoupili, rozhodně svůj potenciál prokázali. Teď bude záležet na nich, jestli na sobě budou pracovat o to víc, anebo jim tato zkušenost bude stačit a podlehnou sebeuspokojení.

Kdy vám bylo po těle nejhůře?
Jediným okamžikem, kdy mi nebylo nejlíp, bylo, když si Renda Macek přetrhl křížový vaz na druhém koleni, než měl operované. Všichni věříme a doufáme, že se dá natolik do pořádku, aby nám mohl v dalších sezonách pomáhat tak, jako tomu bylo doposud.

Hodně lidí překvapilo, že jste zařadil Martina Strasmeiera v pár zápasech do útoku. Měl plnit funkci jako kdysi Honza Koller v reprezentaci?
Ono to vyplynulo ze situace. Při rozsáhlé marodce nám vypadli hráči ze zálohy a my je museli vhodně nahradit. Nejlepším řešením, dle mého názoru, bylo stažení Radka Tichého z útoku do zálohy. A protože oba naši další útočníci jsou spíše brejkové typy, uvolnilo se místo pro Martina v útoku, kde byl mimochodem velice platný, téměř tak jako již zmiňovaný Honza Koller (usmívá se).

Splnili jste si cíl, který jste si dali, že chcete být konkurenceschopní?
Řekl bych, že tento cíl se nám do určité míry splnit podařilo. Pouze v utkání s Turnovem jsem měl pocit, že soupeř je jednoznačně nad naše síly. Velice pozitivně bych hodnotil naše vystoupení s Benátkami, v Živanicích a Dobrovici. V těchto zápasech jsme byli daleko kvalitnějším soupeřům více než vyrovnanými soupeři.

Volno krátké, příprava krátká, nová sezona vlastně skoro za dveřmi. Co čeká Letohrad během této doby? Budou posily?
Na jednu stranu je dobře, že jsme sezonu museli dohrávat naplno až do konce, a tak mnoho neztratíme ze svých sil. Věřím, že budeme dobře připraveni na sezonu novou. Dali jsme se na cestu pracovat s našimi hráči, ale jaro nám jasně ukázalo, že posílit nutně potřebujeme. Vhodné hráče máme vytipované, ale razantní posilování neplánujeme.