„Do soutěže vstupujeme s pokorou, ale sebevědomě. Naším cílem ale není hrát jen o záchranu,“ přeje si sportovní manažer a předseda klubu Tomáš Linhart.

Fotbalisté Chrudimi v posledních letech pravidelně okupovali čelo tabulky České fotbalové ligy, nyní je pro ně připravena úplně nová situace. Toho si je vědom i hlavní kouč Pavel Jirousek: „Jsme v jiné roli než loni, vystupovat z role outsidera je možná trochu lehčí než z pozice favorita. Budeme se rvát jako koně a uvidíme, co z toho vyleze,“ řekl.

Moc času na přípravu nebylo, po třech týdnech půjde nováček o následujícím víkendu na Žižkově do prvního mistrovského zápasu. „Teprve sedmnáct dní trénujeme, což je šílené. Role nováčka nebude jednoduchá, což bylo viděti na nováčcích z minulých ročníků. Byl bych nerad, aby se nám porážkami a tlakem rozbil celý tým.“

Chrudim definitivně potvrdila příchod sedmi hráčů na hostování. Z Hradce Králové zamíří do výběru trenérů Jirouska a Matějky Jaroslav Hlavsa a Jakub Šípek, tým osvěží jablonečtí Jan Díl a Denis Krištof, písecký Tomáš Froněk, staronová tvář David Sixta a slovenský záložník ze Štěchovic Martin Sulík. „Budu spoléhat na hráče z minulého ročníku, všichni za sebou budou mít další vlčáky, kteří budou čekat na svou šanci,“ má jasno trenér Pavel Jirousek, který rozjíždí na chrudimské lavičce již jedenáctou sezonu.

Chrudim si postup do druhé ligy vybojovala už v roce 2011, tehdy ho však kvůli nevyhovujícím podmínkám odmítla. Nyní je vše jinak. „Když město začalo stavět novou tribunu, tak už jsme uvažovali, že bychom mohli hrát druhou ligu,“ popisuje předseda klubu Tomáš Linhart. „Myslím si, že chrudimská veřejnost by měla být na druhou ligu natěšená,“ dodal.

Přípravné fotbalové utkání Národní fobalové ligy mezi MFK Chrudim (v černém) a Sokolem Živanice (v oranžovém) na hřišti v Chrudimi.
Chrudim vyhrála. Kouč brzdí nadšení

Petr Dejnožka