Jak to vidí trenér VLADIMÍR CHUDÝ? „Chceme se udržet v klidném středu tabulky a získat jednadvacet bodů."

Trenére, jak byste zhodnotil zimní přípravu?
Zimní příprava probíhala tak jako předchozí zimní přípravy převážně v domácích podmínkách na hřišti v Ústí nad Orlicí. Odtrénovali jsme celkem dvaačtyřicet tréninkových jednotek a sehráli devět přípravných utkání. Bohužel se zimní přípravou jsem spokojený jen napůl. Opět nám přípravu komplikovala zranění hráčů, různé krátkodobé nemoci a samozřejmě pracovní a školní povinnosti některých hráčů. Především mě mrzí zranění hráčů základní sestavy Lukáše Smejkala a Jana Felcmana, kteří prakticky celý měsíc promarodili. Uvidíme, jak se tento výpadek v sezoně projeví.

Vladimír ChudýPrávě kvůli absencím jste de facto nemohl v žádném přípravném utkání vyslat optimální jedenáctku, ale zase jste měl možnost vyzkoušet nadějné dorostence?
Ano, je to tak. Ani v jednom zápase zimní přípravy jsem neměl pohromadě kompletní kádr hráčů A týmu. Ale jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Vyzkoušeli jsme si řadu hráčů na jiných postech, než jsou obvykle zvyklí hrát, a vytvořili jsme si několik možností, jak třeba poskládat sestavu v sezoně v případě nějakých absencí. Velký prostor v přípravě dostali Marek Falta, Sebastián Rejda a Adam Jansa. Ve všech odehraných zápasech prokázali, že mohou kdykoliv nastoupit v sezoně za áčko od začátku.

Jak si vedly posily, které jste do týmu přivedl?
V zimě k nám přišli na hostování brankář Erik Zavřel (z Hradce Králové, pozn. re.) a obránce Marek Coufal z Chocně. Oba hráči zapadli velmi dobře do kádru A týmu, v přípravě prokázali svoje kvality a věřím, že pro nás budou v jarní sezoně platnými posilami.

Načasovat optimální formu na první utkání po tak dlouhé pauze půjde jen těžko. Přesto, chytit herní rytmus hned zkraje by bylo tím nejlepším možným řešením. Ale je to vůbec možné?
Musíme se o to alespoň pokusit. Na podzim se nám to podařilo téměř bezchybně, takže na jaře musíme udělat maximum pro to, aby se to alespoň z poloviny povedlo. V prvních pěti kolech hrajeme se soupeři z dolních pater tabulky, kteří ještě určitě cítí nějakou šanci na záchranu. Proto nás hned ze začátku sezony čekají hodně těžká utkání.

Co vám přípravné zápasy vlastně naznačily?
Jak už jsem jednou řekl, vyzkoušeli jsme si řadu hráčů na jiných postech a vytvořili jsme si nové možnosti jak poskládat, za nepříznivých okolností, sestavu trochu jinak.

Na jaře bude chybět ve stoperské dvojici Jarda David, který ukončil po podzimu svou bohatou hráčskou kariéru v A týmu. To je hodně citelné oslabení hlavně pro jeho jedinečný přehled a předvídavost…
Jarda David nám samozřejmě bude chybět. Budou nám chybět především jeho zkušenosti, jak už jste zmínil, jeho herní přehled. V kritických momentech na sebe dokázal vzít zodpovědnost, a to nám bude chybět asi nejvíce. Mně jako trenérovi bude chybět i v tréninku, jelikož vždy pracoval v tréninku na sto procent a byl příkladem pro mladé hráče. Ale bohužel věk se nedá zastavit, rozhodl se skončit a my všichni jeho rozhodnutí respektujeme.

Máte o složení obranné čtveřice jasno?
Ano, mám, měla by s největší pravděpodobností nastupovat ve složení Felcman, Hudec, Felgr, Coufal. Během jarní části určitě dostanou příležitost i mladí hráči – Marek Falta a Sebastian Rejda, kteří v přípravě hráli velmi dobře.

A vlastně i na postu brankáře, kde jste zkoušel hned trojici adeptů na jedničku?
Tak to je poslední otazník naší sestavy, který teprve musím vyřešit. V tuto chvíli opravdu ještě nevím, komu dám důvěru do začátku soutěže. Vím určitě, že nebudu určovat jedničku a dvojku. Rád bych, aby se Kuba Krátký s Erikem Zavřelem v sezoně prostřídali a chytali oba. Kuba Truhlář bude k dispozici B týmu.

Když to vezmeme komplexně, co můžeme od Ústí na jaře čekat?
Rádi bychom hráli fotbal, který bude úspěšný a bude se líbit.

Cíl pro jaro?
Udržet se v klidném středu tabulky, vyhnout se bojům o záchranu. Když to převedu na body, vybojovat jednadvacet bodů.