Další góly už ale bude rodák ze Suchovských Mlýnů střílet v Baníku Ostrava, kam nyní míří. „Už se těším moc. Na fanoušky, nové prostředí, další výzvy,“ říká třiadvacetiletý fotbalista. „Ve Slovácku jsem byl fakt dlouho Už to chtělo změnu,“ přidává.

I když by si za odvedenou práci a přístup zasloužil poděkování a potlesk zaplněného stadionu, mateřský klub stejně jako krajní bek Jan Juroška opouští bez fanfár, potlesku i vlídných slov. Zajíc se totiž ocitl v nemilosti fanouškům, kterým vadilo, že se ještě před vypršením smlouvy dohodl jinde. Nejdříve byl blízko angažmá v Mladé Boleslavi, nakonec ale zamířil do Ostravy.

Někteří příznivci dokonce sváděli špatné výsledky či výkony na nejlepšího střelce týmu, který podle nich po podpisu smlouvy v Baníku neodváděl na hřišti takové výkony jako dřív.

Tomu se ale Zajíc brání. „Není to fér,“ říká. „Vím, že to mohlo být lepší. Chtěl jsem dát víc gólů, ale rozhodně jsem nic nevypustil,“ tvrdí.

S fanoušky Slovácka válčit nechce. Jejich přízně si vždycky vážil, děkoval jim za podporu. „Chápu, že lidé, kteří fotbal na takové úrovni nikdy nehráli, nevědí, jaké to je. Nic jim nezazlívám, ale myslím, že pro Slovácko jsem toho udělal dost,“ je přesvědčený.

Kritika lidí se mu ale neposlouchala dobře. I když se od škaredých slov snažil odprostit, ne vždy se mu to dařilo. „Vnímal jsem, že nám fanoušci nadávají, špatně o nás mluví či píší. Měl jsem to v hlavě, i když samozřejmě vím, že jsem profesionální fotbalista a měl bych se s tím umět vyrovnat,“ říká.

Fotbalisté Slovácka (v bílých dresech). Ilustrační foto
Slovácko absolvuje kondiční testy, na stadionu se poprvé sejde ve středu

Přitom dlouho byl skromný forvard miláčkem tribun. V posledních čtyřech sezonách odehrál většinu zápasů, přitom ho často brzdily zdravotní problémy.

Už za trenéra Korduly nastupoval s bolavým tříslem, které si léčil různými prášky a mastičkami. Pak ho začalo bolet i druhé tříslo, měl zablokovaná záda.

„Jelikož jsem tady byl jenom já a Filip Kubala, skoro jsem netrénoval a jenom hrával. Já přitom k dobrému výkonu potřebuji být fyzicky připravený, mít kondici, která je základem všechno,“ ví dobře.

Úplně fit nebyl ani na jaře, přesto nakonec v sezoně skóroval sedmkrát. Ani přesné Zajícovy zásahy ale Slovácku účast ve skupině o titul nepřinesla. Celek z Uherského Hradiště nezvládl jarní část, nakonec skončil až devátý.

„Podle mě je toto místo nezasloužené,“ míní.

„Bohužel červené karty a hlavně zahozené šance nás připravily o lepší umístění. Třeba v Opavě jsme hráli na jednu bránu. To jsem ještě nezažil, přesto jsme tam nevyhráli,“ povzdechl si.

„Je velká škoda, že nám utekla skupina o titul. Nevadilo by mi, kdybychom skončili šestí, což by byl velký úspěch,“ ví dobře.

Útočník Slovácka Filip Vecheta
Talent Vecheta: Cíl? Dostat se do ligového kádru Slovácka

Chci přijet do Ostravy nachystaný

Evropských pohárů se někdejší mládežnický reprezentant ve Slovácku, kde prožil deset let, nedočkal. Třeba si je jednou zahraje s Baníkem, kam nyní odchází. „Snad to bude v Ostravě dobré. Doufám, že dám moc gólů,“ přeje si.

Konkurence se nebojí, naopak se těší na souhru s Šašinkou i dalšími borci. Zajíc bude o místo na hrotu útoku bojovat s Kuzmanovičem či Smolou, klub však po konci kariéry legendárního Baroše hledá další posily.

„Musím se s ní vyrovnat. Člověka posouvá dál. Vím, že hrát budou ti nejlepší,“ uvedl.

Nová etapa života mu začne 25. července, kdy s novými spoluhráči podstoupí v Praze neoblíbené fyzické testy.

„Jelikož jsme ve Slovácku skončili dřív a máme delší volno, dostali jsme od kondičního trenéra Baníku individuální tréninkový plán. Nechci nic podcenit, naopak chci se dobře připravit a přijet do Ostravy nachystaný,“ říká.

Po sezoně si stihl odpočinout. S přítelkyní si užil čtyři dny ve Velkých Karlovicích, zbytek volna strávil doma.

Pak opustí rodiče i sestry a vydá se do Ostravy, kde už má zařízené bydlení. „Akorát to musíme ještě trochu vybavit,“ dodává s úsměvem.