„To je pro trenéra i jeho svěřence naprosto klíčové. Hráči potřebují cítit důvěru a vědět, že se spolu sehrávají. K tomu ale potřebují dobré výsledky, jinak to zkrátka neklape,“ míní současný trenér třetiligového Vltavínu a legenda Sparty Martin Frýdek starší.

Brankář pražské Slavie Ondřej Kolář
Hledá se nejlepší gólman. Kolář je králem, co zbytek?

Za poslední tři sezony se na sparťanské střídačce protočilo do dnešního dne šest trenérů. Pět trenérů = sto soutěžních zápasů, Václav Kotal načal minulý víkend v Olomouci druhou stovku. Neúspěchem… „On je veliký pedant na defenzivu. Na tu se bude určitě zaměřovat, ale Sparta potřebuje hlavně začít vyhrávat,“ pokračuje Frýdek.

InfografikaZdroj: DeníkJsou hráči, na které se sází pořád a které ze hry vyřadí pouze delší zranění. Ze současného kádru Sparty se jen tři hráči dotýkají hranice tří čtvrtin odehraných utkání ze zmiňované stovky Martin Frýdek mladší (76 zápasů), Michal Sáček (73) a Srdjan Plavšič (68).

Snad jen kromě záložní řady musí trenér Kotal co nejrychleji vykrystalizovat složení dalších formací, od gólmana až po útočníka. Jestli platí, že každému hráči dodá pocit jistoty základní sestavy sebevědomí, tak u brankářů to platí dvojnásob. Florinu Nitovi patřil úvod sezony, od devátého kola jej ale mezi tyče nepustil Milan Heča.

Fotbalisté Interu Milán. Ilustrační snímek
Koronavirus versus fotbal. Hrozí tribuny bez diváků

Ten dostal od trenéra důvěru v neděli v Olomouci i přesto, že se mu den předtím narodila dcera a myšlenky měl trochu jinde. „Bezprostředně po narození dítěte jsem nad zápasem moc nepřemýšlel. V brance jsem se ale cítil v pohodě,“ přiznal Heča.

Lischka na hlavičku, Hlošek na hrot 

Hned po svém nástupu sliboval Václav Kotal změny. A to na postech, které Spartu nejvíce tlačily. Stoper a útok.

Václav Jílek na podzim zkoušel před gólmanem různé dvojice, jeho nástupce zvolil pro svůj debut Mandjecka s Hanckem a Lischku, na kterého chtěl Jílek spoléhat nejvíce, nechal sedět. „Změny prostě musely přijít. Vše je na začátku,“ poznamenal Kotal po prohře v Olomouci.

Nový kouč překvapil i tím, že nechal sedět útočníka Tetteha a na hrot poslal mladíka Hložka. Je tohle jedna z cest, kterou se Sparta vydá? „Ano,“ přiznal ještě během zimní přípravy sportovní ředitel Tomáš Rosický. A sám sedmnáctiletý talent to kvituje. „Cítím se na hrotu dobře,“ řekl na Hané.

Stadion Bazaly v Ostravě. Ilustrační foto.
Dražba sedaček z Bazalů vynesla sto tisíc. Na některých seděli i sparťané

Teď Spartu čeká domácí bitva se Zlínem a musí už vyhrát. Prostě musí. „Je vlastně jedno, kdo nastoupí, ale ta výhra už musí přijít,“ vzkazuje Frýdek starší. Bude Václav Kotal důvěřovat těm, které poslal na hřiště před týdnem v Olomouci?