Předchozí
1 z 2
Další

A tak se budou fanoušci setkávat s názvem FORTUNA:LIGA. „Vnímáme to jako investici do budoucnosti českého fotbalu,“ řekl Vaněk.

První otázka nemůže znít jinak: kdo podle vás vyhraje fotbalovou ligu?
Orientoval bych se podle bookmakerů - jasně preferují onu silnou trojici, tedy Plzeň, Spartu a Slavii. Sázkaři nejvíce upřednostňují Spartu, ačkoliv podle kurzů to vypadá na Slavii.

Zaznamenali jste i nějaké odvážnější tipy?
Jistě. Objevili se fanoušci Baníku, kteří věří v titul. Kurz tam byl 70:1.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha a SFC Opava 21. července v Praze. Uprostřed střelec branky č. 9 Guelor Kaku Kanga.
Střídající Tetteh řádil, Sparta bere po úvodním duelu všechny body

Sázky a fotbal patří k sobě. Co pro Fortunu znamená spojení s nejvyšší tuzemskou soutěží?
Je to pro nás v první řadě obchodní příležitost. Fotbal je nejsázenější sport a je tedy logické, že máme zájem o to, aby se v Česku rozvíjel. My každopádně nekoukáme jen na ligu, fotbal vnímáme komplexně, a proto ho podporujeme napříč všemi úrovněmi. Bez investic jej posunout nelze a my se na tom chceme a vlastně už nějaký čas podílíme.

Z čeho máte největší obavy? Jsou to často tipované úspěchy favoritů, menší zájem fanoušků, aféry?
Dobrá otázka. Ale kdybychom měli velké obavy, tak bychom do toho nešli.

A neodrazuje vás ani fakt, že liga nemá takové renomé jako soutěže na západě Evropy?
Nejsme na tom tak špatně. Na klubové scéně drží Česko třinácté místo a je reálné, abychom v tomto směru konkurovali Belgii nebo Nizozemsku. Dívat se do Německa nemá smysl, to bude vždycky někde jinde, ale model Belgie je v našem prostředí proveditelný. Investice do mládeže vede ke kvalitní lize, úroveň hráčů posunou zkušenosti z evropských pohárů, to vše se časem odrazí i v reprezentaci.

Národní tým chyběl na mistrovství světa a podle žebříčku FIFA hrají Češi horší fotbal než Senegal či Venezuela. Vnímáte to?
Nevnímám, protože to tak není. Mistrovství světa jasně ukázalo, že Evropa vládne, je tu úplně jiná konkurence, je mnohem těžší se na finálové turnaje probojovat. Taková srovnání jsou zavádějící asi jako křepelčí a pštrosí vejce v jednom nákupním košíku. Podobně jako zmíněná Belgie, třeba i Chorvatsko, které hrálo na mistrovství parádní fotbal, si na úspěšnou generaci prostě muselo počkat. Jsme příliš malá země s malou základnou na to, abychom vždy konkurovali Anglii nebo Francii. Jednou za čas ale můžeme.

Jan Kopic z Plzně (vlevo) a Jakub Podaný z Dukly.
Úspěšný start mistra do sezony. Plzeň otočila bitvu na Dukle

Vraťme se k domácí lize. Můžete prozradit, jak velkou částku přijala Fortuna celkem za minulou sezonu?
Loňský ročník ligy byl díky napínavému finiši hodně atraktivní, což se také projevilo odpovídajícím způsobem. Zájem o sázky rostl dvouciferným tempem, celkově se bavíme o stovkách milionů korun a česká liga, dnes už FORTUNA:LIGA, se dostala mezi tři nejsázenější soutěže u nás.

Je před námi další ročník. S novým jménem, logem, barvami… Přijmou to fanoušci?
Věděli jsme, že s novou vizuální identitou jdeme do určitého rizika, ale hlasy veřejnosti nás v celku pozitivně překvapily. Zdá se, že jsme na stejné vlně. Většina lidí pochopila, co tou dvojtečkou v logu chceme říct.

Řekl bych, že to byl smělý nápad.
A přitom tak prostý. Chtěli jsme si přivlastnit to, co se běžně používá všude po světě. Dvojtečka značí ukazatel skóre. Zdůrazňuje soupeření. Ale zároveň zábavu, která je s tím spojená. Co by byla Sparta bez Slavie? Vždycky potřebujete dva týmy. To přináší napětí.

Novinkou je i nový formát ligy. A zaznamenal jsem i trochu jiné časy zápasů…
Začátky zápasů budou jasně dané. Bude v tom pořádek jako v Německu. Fanoušek získá jistotu, že se nesplete, když v sobotu v večer zapne televizi. Uvidí jeden z nejatraktivnějších zápasů kola. A nový formát přinese vyšší počet zápasů, zejména těch atraktivních, což jinak než pozitivně hodnotit nelze.

Představení Fortuny jako hlavního sponzora fotbalové ligy. Na snímku zleva generální ředitel Fortuny David Vaněk a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.
Šéf ligy Dušan Svoboda: Video nám pomáhá. Funguje až idylicky

Ne všechno je tak pozitivní. Slyšel jsem názory, že fanoušci přestanou fotbalovou ligu sledovat. Vadí jim přesun vysílání na placenou televizi. Máte zpracovány odhady, jak to změní tuzemskou scénu?
Placený obsah je trend v celé Evropě. Spíš si položme otázku, proč k tomu došlo až nyní. Nezapomínejme, že to přinese více peněz pro kluby, které mohou zase investovat peníze a zvyšovat atraktivitu soutěže. Nehledě na to, že O2 se snaží fotbal ještě víc zpopularizovat.

Takže nemáte strach, že by lidé přestali sledovat fotbal?
Ne, a řeknu vám proč. Každému zákazníkovi Fortuny totiž nabídneme alternativu. Na počítačích i mobilech budou moci fanoušci sledovat všechny zápasy. Zadarmo.

Není v tom nějaký háček?
Ne. Bereme to jako servis pro naše zákazníky. Stačí registrace, nic víc. Samozřejmě tam jsou nějaká licenční omezení. Menší obrazovka, nebude to HD kvalita, ale kdo chce, ten svůj fotbal dostane.

Velkým tématem posledních týdnů jsou rozhodčí a jejich komise. Zapojili jste se do debaty, kdo ji má vést?
Tak my nemůžeme přijít za panem Malíkem nebo Svobodou a říct, že chceme, aby v komisi seděl Franta a Pepa. Tak to nefunguje a je to tak samozřejmě správně. Ale můžeme jim sdělit, jaká jsou naše očekávání od fungování této klíčové instituce. Před rokem se jednalo o krizovou situaci, komise pod vedením pana Listkiewicze odvedla spoustu práce a důvody pro její rozpuštění nám přišly malicherné, proto jsme se do věci vložili. Zpětně tento krok hodnotíme jednoznačně pozitivně a letos, i když bylo jasné, že se komise bude skládat znovu, jsme apelovali na zachování kontinuity a důvěryhodnosti, což se myslím podařilo.

Komisi nakonec převzal bývalý hráč a kouč Jozef Chovanec. Může on ze své pozice zabránit dohadům o čistotě soutěže?
Věřím, že bude mít respekt. Musíme si uvědomit, že Česko je malá země. Pokud šéfem čehokoliv zvolíme známou osobnost, bude to vytvářet určitou kontroverzi. Je důležité, že rozumí fotbalu, zná ho z mnoha úhlů pohledu, má mezinárodní rozhled. Svým způsobem projevil i odvahu spojit své jméno s takto sledovanou institucí a jsem přesvědčen, že s reputací komise a vlastně i se svojí vlastní hazardovat nebude.

Bidje Manzia
Cizinci v české fotbalové lize? Už ne jen Slováci

Nicméně se zdá, že do fotbalu se vrací kontroverzní sudí. Zdeněk Vaňkát, který kdysi potopil divizní tým, protože šel proti šíbrovi Romanu Berbrovi. Nebo Marek Pilný známý z opilecké kauzy při ligovém zápase v Příbrami. Tohle vás nezneklidňuje?
Odpovím trochu všeobecně. V byznysu to funguje tak, že každý může udělat chybu. Jsou tam dvě ale. Ta chyba nesmí zruinovat firmu a chybu nesmí opakovat. Takže já bych se nebál. Ten, kdo se vrátí mezi rozhodčí, bude pod velkým drobnohledem. O to se vy novináři postaráte.

Chápu, že se snažíte druhé straně věřit. Ale musím se zeptat: co by se muselo stát, abyste z fotbalu odešli? Dá se vůbec smlouva s Ligovou fotbalovou asociací vypovědět?
Stáhli bychom se, kdyby nám to nepřinášelo žádný efekt.

Myslel jsem spíše hypotetickou situaci, třeba další korupční aféru.
Jakákoliv komerční smlouva obsahuje možnosti odstoupení. I tohle jsme si ošetřili. Nemůžu být konkrétní, ale máme dány jisté body, při jejichž naplnění bychom mohli odstoupit.

Berou vás fotbaloví činovníci jako rovnocenného partnera?
Ano, snažíme se hlídat férové a transparentní prostředí. Už v minulosti jsme byli aktivní, a to nejenom v otázce zmíněné komise rozhodčích. Když znovu ucítíme problém, budeme se snažit zasáhnout. Myslím, že lidé uvnitř fotbalového prostředí pochopili, že máme na věci zájem a jsme ochotni nejenom slavit úspěchy, ale i konstruktivně řešit případné potíže.

Jan Laštůvka
Gólman Baníku Laštůvka: Už bychom neměli hrát jen o záchranu

Kdysi jste sponzorovali jednotlivé kluby včetně Sparty a Slavie. Partnerství s ligou se vám jeví jako přínosnější spolupráce?
Předtím jsme se na fotbal dívali nekoncepčně. Bylo to roztříštěné. Je mnohem lepší mít jednu celou hromadu. A nebál bych se říct, že jde o unikát. V žádném sportu v Česku ani v evropském měřítku nejde podpora jedné společnosti všemi úrovněmi.

Fortuna ovšem působí také v dalších zemích. Kde jsou sázkaři největší patrioti?
Jednoznačně v Chorvatsku. Ukázalo se to i během mistrovství světa. Vezměte si semifinále proti Anglii. Tam jsme prodělali. Celá Evropa věřila Albionu, ale Chorvati do toho šli srdcem, sázeli na své a nakonec se jim to bohatě vyplatilo.

Čeští sázkaři takoví nejsou?
Když se daří, tak ano, ale už ne tolik jako v minulosti. Nejvíc rozumem do toho jdou Rumuni.

To platí hlavně o národním týmu. Existuje patriotismus v podobě sázek na domácí soutěž?
Tam hodně záleží na její kvalitě. A vlastně to znovu dokládá, že český klubový fotbal ji má. FORTUNA:LIGA je v Česku třetí nejsázenější soutěž, liga v Polsku je taky nahoře, vedle toho slovenská nebo chorvatská soutěž u domácích sázkařů až tak populární není. Dlouhodobě ale všude boduje hlavně Liga mistrů a anglická Premier League.

Richard Krajčo.
Zpěvák Krajčo sháněl páteční přílohu Deníku. Kvůli milovanému Baníku