Celkem 104 723 korun vynesla dražba devadesáti sedaček z legendárního stadionu Bazaly, kterou v závěru loňského roku iniciovalo město Ostrava spolu s fotbalovým klubem Baník Ostrava. 

Dražily se sedačky v původním nezrestaurovaném stavu. Zájemci tak mohli získat připomínku milovaného stadionu a zároveň posloužit dobré věci.

Slavnostní otevření stadionu Bazaly, 2. prosince 2019 v Ostravě.
Nové Bazaly. Ostrava se pyšní fotbalovým centrem za 435 milionů

„Nápad nejenže pomůže vybraným ostravským dětským domovům, ale zároveň by mohl být inspirací pro další sportovní kluby, ale třeba i firmy a instituce, jak a kde se dá účinně pomáhat,“ řekla náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Peníze pomohou dětem

Získaná částka poslouží na rozšíření sportovních možností dětí z ostravských dětských domovů. Každé ze čtyř zařízení tak získalo částku 26 180 korun.

„Jsem za tuto akci, kterou iniciovalo město, moc rád. A jsem rád i za to, že část baníkovské historie, tedy sedačky z legendárního stadionu na Bazalech, pomohou. Navíc tak dobré věci,“ řekl výkonný ředitel Baníku Ostrava Michal Bělák.

Slavnostní otevření stadionu Bazaly, 2. prosince 2019 v Ostravě.
Ostravská legenda bude dál sloužit fotbalu. Na Bazalech začíná nová éra

Za nejvyšší částku 10 500 korun se vydražila jedna z plastových sedaček s podpisem Milana Baroše. O sedačky s Barošovým podpisem byl mezi fanoušky podle očekávání největší zájem. V nabídce bylo celkem 90 sedaček, z toho čtyřicet plastových a padesát kovových.

A tak zatímco u plastových sedaček se mohlo stát, že si někdo koupil tu, na níž možná dlouhé roky sedával, v případě kovových sedaček je tomu jinak.

Podle zjištění Deníku pocházely ze sektoru hostů, tudíž mají doma fanoušci kusy, na nichž sedávali třeba sparťané či slávisté.

Šeky předá náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová zástupcům dětských domovů před dnešním zápasem Baníku s Jabloncem.

ROZLUČKA S BAZALY VE FOTOGRAFIÍCH:

DEMOLICE VE FOTOGRAFIÍCH:

Nový domov

Baník hraje své domácí ligové zápasy ve Vítkovicích, kde kazí komfort fanouškům atletická dráha. 

K TÉMATU

Bazaly se nachází ve Slezské Ostravě na dohled Nové ostravské radnice. Název vznikl vcelku logicky, protože v místě stadionu byl lom. Těžil se tam čedič, jinak také bazalt.

Stadion byl oficiálně otevřen 19. dubna 1959 ligovým zápasem s Ústím nad Labem. S týmem, který tehdy bojoval o záchranu, prohráli domácí 2:3 a ostravští fanoušci byli přesvědčeni, že výsledek ovlivnil rozhodčí. Toho se pořadatelům podařilo dostat z útrob stadionu ve zdraví jen s největšími obtížemi a rozzuřený dav pak cloumal autem, v němž sudího policisté odváželi.

Baník na Bazalech vybojoval čtyřikrát titul (1976, 1980, 1981, 2004). Na stadionu také odehrála několik zápasů česká fotbalová reprezentace.

Baník odehrál na Bazalech 819 ligových utkání, 36 zápasů v evropských pohárech a vstřelil dohromady 1506 gólů. Na Bazalech se z věhlasných evropských velkoklubů představily třeba Bayern Mnichov (1976/1977, 1980/1981), Neapol (1974/1975) nebo Valencie (1974/1975).

Fotbalová asociace České republiky nařídila v roce 2014 mimo jiné kvůli výtržnostem při zápase s pražskou Spartou snížení kapacity Bazalů z původních 17 372 míst na 8800. Mezi požadavky bylo i úplné zavření pěti sektorů v nekryté části tribun, které kotle domácích i hostujících příznivců oddělují od středového bloku hlediště. Fandové Baníku sepsali proti tomuto rozhodnutí petici, kterou podepsalo téměř 7 tisíc lidí. Kapacita byla poté snížena na 10 039 diváků.

Na přelomu 70. a 80. let nebyly výjimkou ani třicetitisícové návštěvy, pak byla kapacita snížena. Stadion prošel několika rekonstrukcemi, ta poslední se uskutečnila v roce 2003 a stála takřka 30 milionů korun. Bazaly jsou majetkem města od roku 2013. Tehdy město celý areál odkoupilo za 115 milionů korun, a klub tím zachránilo před bankrotem. Nákup Bazalů měl řadu kritiků a na zastupitelstvu se ho podařilo prosadit až při opakovaném hlasování.