Dvaašedesátiletý Jarolím vedl českou reprezentaci od srpna roku 2016. Převážně se musel vyrovnávat s neúspěchy – Češi pod jeho vedením nezvládli kvalifikaci na světový šampionát v Rusku, když skončili ve své skupině až třetí za Německem i Severním Irskem.

Trenér reprezentace Karel Jarolím
Asi bych si zasloužil veřejnou popravu, řekl po debaklu kouč nároďáku Jarolím

Tým potřebuje nový impulz

„Situace je už opravdu neudržitelná a musela se okamžitě řešit. Jsem rád, že jsme se s Karlem Jarolímem konstruktivně domluvili, není na co čekat, tým potřebuje nový impulz,“ popsal jednání, ke kterému došlo ještě po cestě z Ruska, předseda výkonného výboru FAČR Martin Malík.

Sám Jarolím si je vědom, že zklamal. „Odehráli jsme zápasy, které snesly přísnější měřítko, v dlouhodobějším horizontu jsme však především výsledková očekávání nenaplnili," mrzí trenéra.

Jaromír Zmrhal (vlevo) v souboji s Ukrajincem Olexandrem Karavajevem.
Zmrhal o osobních problémech: Šlo jen o takovou blbost. S trenérem jsme v pohodě

K názoru, že tým bude potřebovat "okysličení", dospěl Jarolím hned po včerejším duelu. „Během noci jsme se s vedením FAČR dohodli na ukončení mého angažmá. Svému nástupci, ať už jím bude kdokoliv, přeji hodně štěstí,“ vzkázal.

Kdo Jarolíma nahradí?

V souvislosti s jeho nástupcem se mluví především o dvou kandidátech – Vítězslavu Lavičkovi a Jaroslavu Šilhavém.

Lavička je hlavním lodivodem reprezentace do jednadvaceti let, která včerejší porážkou 1:2 s Řeckem definitivně ztratila šanci na evropský šampionát. V letech 2012 až 2015 vedl Spartu, předtím strávil tři roky v Austrálii coby hlavní trenér Sydney FC.

Kosovští fotbalisté. Ilustrační snímek
Velký fotbalový triumf. Kosovo poprvé zvítězilo v ostrém mezinárodním zápase

Druhý jmenovaný naposledy působil v sezoně 2016/17 v pražské Slavii, od té doby je bez angažmá. Zkušenosti má dále i z Dukly, Liberce, Jablonce, Českých Budějovic či Plzně.

„Řekli jsme si svoji představu o řešení situace u národního týmu, bylo by ale opravdu nešťastné začít říkat veřejně jakákoliv jména, dokud s nimi nedojde ke konkrétním jednáním," odmítl Malík cokoliv prozradit předem.

Zmíněná jednání výkonný výbor čekají v nejbližší době. „Vedení asociace se vrátilo z Ruska v ranních hodinách a od té doby začíná dělat maximum proto, aby o budoucí podobě trenéra i jeho realizačním týmu bylo jasno co nejdříve,“ dodal.

Češi podlehli Rusům jasně 1:5.
Debakl a zoufalý výkon srazil český tým na dno. Odnese to kouč Jarolím?