Potvrzují to slova Tomáše Paclíka, majitele a prezidenta fotbalového klubu FC Viktoria Plzeň, který tři dny před startem Fortuna:ligy ligy uspořádal tiskovou besedu. „Naším hlavním cílem pro domácí soutěž bude obhajoba titulu. V Evropě nehrajeme kvalifikaci, takže jeden z každoročních nejtěžších úkolů nám odpadá,“ prohlásil Tomáš Paclík.

„V Champions League chceme především hrát důstojnou roli a pokusit se o postup do jarní části (Evropské ligy), jak se nám už dvakrát v minulosti povedlo. Uvědomujeme si, že to je velmi závislé na losu, a také to může být mission impossible. Je to spíš přání než nějaký úkol,“ poznamenal šéf Viktorie.

V pátek vstoupí fotbalisté Viktorie Plzeň do nové sezony.
Věřím, že začneme stejně výborně jako vloni, doufá plzeňský Hubník

Český mistr má za sebou vydařenou letní přípravu. V šesti zápasech zvítězil, přemožitele našel až v posledním, sedmém utkání, kdy podlehl na závěr soustředění v rakouském Westendorfu ukrajinskému vicemistru Dynamu Kyjev 0:2.

„Celkem jsme to zvládli slušně, až na ten poslední zápas. Ale přípravu hodnotím kladně,“ uvedl trenér Pavel Vrba, který si pochvaluje, že až na výjimky se mužstvu vyhýbala zranění.

„Kádr je v pořádku a s výjimkou Lukáše Hejdy a Dana Koláře budou všichni hráči k dispozici pro páteční úvodní ligový zápas na Julisce proti Dukle,“ podotkl trenér Pavel Vrba.

Luděk Pernica.
V Plzni se musíte vyrovnat s velkým tlakem, říká posila Viktorie Pernica

Kádr Viktorie prošel během léta změnami. Mužstvo opustili Rakušan Andreas Ivanschitz, Chorvat Diego Živulič nebo Slovinec Erik Janža. Asi nejvýraznějším odchodem je přestup Václava Pilaře do Olomouce.

Z kádru Viktorie odešel mladý Ondřej Štursa, který bude celou sezonu hostovat v Dukle Praha.

Rovněž na roční hostování do Zlína odchází útočník Tomáš Poznar, který v uplynulé sezoně pravidelně nastupoval v týmu ligového nováčka Baníku Ostrava.

Stávající kádr Viktorie ještě opustí jeden ze čtveřice útočníků Chorý, Řezníček, Bakoš, Krmenčík. „Do konce přestupního termínu to rozsekneme,“ upřesnil Vrba.

Pavel Vrba.
Kádr je silný a zajímavý, říká před začátkem ligy kouč Plzně Vrba

Do kádru Viktorie naopak v létě přišli stoper Luděk Pernica z Jablonce, slovenský středopolař Roman Procházka z Levski Sofia, nigerijský krajní záložník Ubong Ekpai ze Zlína a záložník Pavel Bucha ze Slavie.

„První tři jmenovaní se do přípravy zapojili od začátku a nastupovali i v přípravných utkání. Někteří se objeví i v základní sestavě na Dukle. Pavel Bucha, který dorazil minulý týden, bude muset být ještě trochu trpělivější,“ řekl na dresu nových hráčů plzeňský kouč, který je s doplněním mužstva spokojen.

„Kádr je doplněný vhodně kvalitou i věkem. Jsou to hráči, kteří tady nebudou do počtu,“ pochvaluje si Vrba, který Spartu a Slavii vnímá jako dva největší konkurenty v boji o titul.

„Mají nejvyšší ambice, Budou nás chtít sesadit z trůnu, ale i my chceme hrát fotbal, který bude lidi bavit. Věříme, že v tabulce budeme úspěšní a umístíme se na nejvyšších příčkách,“ přeje si úspěšný kouč, který připomněl výborné výkony Olomouce a Jablonce v minulé sezoně.

„Klidně se někdo takový může objevit i v nové sezoně,“ připomíná trenér Viktorie Pavel Vrba.

Koho si přejí v LM?
Deník se zeptal všech čtyř účastníků tiskové besedy, kterého soupeře z prvního koše by si přáli ve skupině Ligy mistrů (los 30. srpna).

Generální manažer Viktorie Adolf Šádek: „Mám výhodu, že mohu odpovídat jako první. Přál bych si atraktivního soupeře, nejlépe Juventus Turín.“

Majitel a prezident Viktorie Tomáš Paclík: „V prvním koši je jeden soupeř, kterého bychom nechtěli. Já ho říkat nebudu, protože ho všichni víte (Lokomotiv Moskva, pozn. red). Chtěl bych Real Madrid, ten s námi v Lize mistrů ještě nehrál.“

Trenér Viktorie Pavel Vrba: „Já bych si přál Lokomotiv Moskva (smích).

Kapitán Viktorie Roman Hubník: „Já chci Real Madrid.

Adolf Šádek.
Generální manažer Plzně Adolf Šádek: LM? Setkat se s Nedvědem by bylo fajn