START Z ŘÍŠE SNŮ

Lepší vstup do sezony si nešlo vysnít. Hradec ve svém mladoboleslavském azylu v prvním ligovém kole přivítal pražskou Slavii, dorazil plný dům. Výsledek? Outsider porazil giganta 1:0. Vítězný gól vstřelil forvard Daniel Vašulín. Tři body, se kterými nikdo nepočítal, podzim skvěle odpálily.

DOBA ČERVENÁ

Nesmírně těžký los v úvodu sezony pokračoval. Z utkání proti Slovácku odešli Hradečtí bez bodu (0:1). Navíc odstartovali nelichotivou bilanci. V Uherském Hradišti dostal přísnou červenou kartu novic Adam Gabriel, do konce podzimu dohrávali Votroci v deseti ještě v dalších šesti případech.
Druhé vyloučení přišlo hned v následujícím kole proti mistrovské Plzni, i přes velmi obětavý výkon zapsal tým prohru 1:2.

PRVNÍ SÉRIE VÝHER

Výhrou v Ďolíčku nad Bohemians (2:1) odstartoval Hradec sérii tří zápasů, ve kterých získal maximální počet bodů. Po výhře v Praze seknul 1:0 Olomouc, poté vyhrál 2:1 nad Mladou Boleslaví, a to už bez kapitána Adama Vlkanovy, který po duelu s Hanáky zamířil do Plzně, kde si v následujících týdnech zahrál Ligu mistrů.

Adam Vlkanova byl dnes představen jako nová posila Plzně.
KVÍZ: Vlkanova připomíná Messiho. Co (ne)víte o obletované hvězdě?

„Finálně bych řekl, že zatím se nám ho podařilo nahradit částečně, stoprocentně určitě ne,“ řekl po podzimu k jeho odchodu trenér Koubek. Místo Vlkanovy do města pod Bílou věž přišla dvojice hráčů. Stoper Filip Čihák ihned zapadl do kádru a dá se říct, že plnohodnotně zacelili díru po Královi. Útočník Matěj Trusa se zatím tolik neprosadil a na větší šanci čeká. 

Na začátku září pak získal celek ze soutoku Labe a Orlice ještě bod s ostravským Baníkem za bezbrankovou remízu. Výkon měl k ideálu daleko, ale vydřený bodík potvrdil nadstandardní vstup do sezony.

POHÁR POMOHL

Na druhou stranu duelem s Ostravou začalo třízápasové období, kdy hradečtí fotbalisté nevstřelili branku. Po Baníku se jim to nepovedlo ani v Jablonci (0:3) a následně ani doma proti Zlínu (0:0). Zde to byly určitě dva ztracené body.

Hned poté odstartovala první reprezentační pauza. Tu si Votroci vyplnili i prvním zápasem v MOL Cupu. Na hřišti soupeře z krajského přeboru, Čáslavi, se jim povedlo nasázet jedenáct branek a zápas určitě dodal i potřebné sebevědomí v koncovce.

PO ZÁŘEZU BODY

Velkou pachuť mělo utkání na Spartě. Východočeši na Letné vedli, navíc hráli proti deseti. Pražanům se však duel povedlo otočit. I díky neregulérnímu gólu Kuchty.

Křivda však nastartovala další černobílou šňůru výher. Po výborném výkonu i v oslabení porazil Hradec 4:1 Teplice. Poté otočil duel s brněnskou Zbrojovkou (2:1). V poháru přešel v regionálním derby přes Chlumec nad Cidlinou (4:0), třetí ligovou výhru v řadě pak přidal na jihu Čech proti Českým Budějovicím (3:0). Před derby s Pardubicemi bylo vše ideálně narýsované.

Jakub Klíma, obránce Hradce Králové.
Klíma před derby: Chci ukázat, že jsme ti lepší. Výhra by skvělý podzim podtrhla

KONCOVKA NEVYŠLA

Východočeský souboj rivalů měl snad poprvé favorita, jenže potvrdila se otřepaná fráze, že derby favorita nemá. Rozjetý Hradec, kterému v té době patřilo čtvrté místo, nepodal proti posledním Perníkářům dobrý výkon, zatímco soupeř srdnatě bojoval a vstřelil krásné góly. Prohra 1:3 byla ranou pod pás, ze které se Votroci do konce podzimu výsledkově neoklepali.

1. liga - 16. kolo: FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko 1:2.
Třetí prohra v řadě. Závěr ligového podzimu Hradci výsledkově nevyšel

Proti Liberci sice následně podali diametrálně odlišný výkon, ale ani ten na body nestačil. Slovan měl totiž van Burena a vyhrál 2:0. Ligový podzim skončil předehrávkou prvního jarního kola se Slováckem. Hradec v utkání vedl, ale nakonec prohrál 1:2. Kvůli třem porážkám v řadě se na něj v tabulce dotáhly ostatní týmy a na jaře se bude bojovat především o holý život. Před sezonou by však páté místo po podzimu bral každý.

KVALITNÍ POSILY A VIDINA STADIONU

V létě se do hradecké branky vrátil gólman Michal Reichl a byl jedním z klíčových mužů hradecké sestavy, když podával výborné výkony. Trochu ho zabrzdilo zranění, i tak měl skvělý podzim. Do stoperské trojky hned zapadl příchozí Filip Čihák. Mrzet ho mohl až hloupý penaltový faul proti Slovácku. V nejvyšší soutěži se osvědčili i mladíci Adam Gabriel a Matěj Ryneš. 

Ještě půlrok musí vydržet Východočeši v azylu v Mladé Boleslavi, pak už přijde odměna v podobě krásného nového stadionu. Pro všechny členy kádru je to velká motivace.

Výstavba hradeckého stadionu – říjen 2022
VIDEO: Stadion roste, i v říjnu se odvedl kus práce. Co o něm říká architekt?