Hlavní obžalovaný a podle soudu objednavatel obou žhářských útoků Vladimír Racek dostal za návod k trestnému činu obecného ohrožení dvanáct let a šest měsíců do věznice se zvýšenou ostrahou. Kromě toho musí zaplatit peněžitý trest jeden milion korun. Pokud by nezaplatil, čeká ho navíc osmnáct měsíců vězení.

O něco přísnější trest dostal Petr Fic, který měl podle soudu pro Racka oba útoky naplánovat a spoluzorganizovat. Fic by měl jít podle středečního verdiktu do vězení na třináct let a deset měsíců.

Partička ze Žižkova

Samotní vykonavatelé žhářských útoků, partička kamarádů z pražského Žižkova Václav Dykast a Jaroslav Blaška dostali shodně jedenáct let. Bratr Dykasta Jiří Humlhanz dostal devět a půl roku.

Nejmírnější pětiletý trest dostal Vratislav Benda, který se přiznal k účasti na loupeži v divadle a vypovídal i k žhářským útokům. Ten jako jediný z obžalovaných není ve vazbě, ale pod dohledem elektronického náramku.

Dálnice D1, ilustrační foto.
Sto šedesátkou v opravovaném úseku na D1. Řidiči zešíleli, nehod přibývá

„Hlavními důkazy proti obžalovanému Rackovi jsou především prostorové odposlechy z chaty jednoho z obžalovaných, kde se o trestné činnosti hovořilo,“ řekl k rozsudku soudce táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích Petr Černý.

Rozsudek není pravomocný. Všichni včetně státního zástupce si ponechali lhůtu, během níž se teprve rozhodnou, zda se odvolají, či nikoli.

Přebral ženu majiteli autobazaru

Soud kromě trestů změnil výši škody u zámku. Z původních šesti a půl milionu na jedenáct a půl milionu korun. V případě zapálení aut v autobazaru pak konstatoval, že nejde o dokonaný čin obecného ohrožení, ale pouze o pokus. Podle soudu nenastaly takové podmínky, aby autobazar shořel celý, jak to měli podle soudu žháři v plánovali a z čehož byli obviněni.

Vladimír Racek před soudem jakoukoli vinu rezolutně odmítl. Po celou dobu procesu se především snažil zpochybnit motiv činu. V případě autobazaru to měly být vztahové problémy. Racek totiž přebral ženu majiteli autobazaru.

Soud v Táboře řeší pobodání mezi Rumuny na ubytovně.
Nadával mu do cikánů, tak ho pobodal. Pokus o vraždu na ubytovně řeší soud

„Proč bych mu ale ještě zapaloval autobazar?“ položil si Racek během své výpovědi řečnickou otázku a dodal, že bazar měl navíc auta pojištěná takže mu nevznikla žádná škoda. Podle něj nemohou obstát ani další motivy v případě zámku. Podle obžaloby chtěl požárem snížit kupní cenu, urychlit svůj developerský projekt, protože na opravu zámku bylo vydané platné stavební povolení. Racek ale tvrdil, že požár byl tak devastující, že by opravy přišly na mnohem víc peněz a developerský zájem se zámkem žádný neměl.

Soud ale nepřesvědčil. Už při prvním hlavním líčení loni v prosinci nevypadal Racek dobře. Byl viditelně rozrušený a pohublý. Zřejmě na protest proti obvinění začal dokonce před několika týdny držet hladovku. Zhruba před týdnem musel být dokonce převezen do nemocnice, která je součástí vazební věznice v Brně. Na rozsudek ale Racka eskorta přivedla.

„Okolnosti a důvody hladovky pana obžalovaného mi nejsou známé. V každém případě se to začíná projevovat na jeho fyzickém vzhledu,“ konstatoval pro Deník Vysočina soudce Petr Černý.

Martin Vosyka na lavici obžalovaný u Krajského soudu v Brně
Vrchní soud potvrdil sedmnáct let za vraždu ženy v herně