Z podvodu jsou obžalovány pětačtyřicetiletá Vladimíra Konečná z Chotěboře a její dvaadvacetiletá dcera Barbora. Na lavici obžalovaných měla usednout i Eva Valentová, ta ale v září 2018 zemřela při dopravní nehodě. Za podvod hrozí oběma ženám trest od jednoho do pěti let. Vladimíra Konečná už byla navíc v minulosti za rozsáhlé podvody pravomocně odsouzena k nepodmíněnému trestu. Soud by ji tak mohl brát jako recidivistku.

„Obžalované po společné dohodě založily fiktivní internetovou stránku a facebookový profil s názvem Podpora pro Vojtíška, který měl trpět onkologickým onemocněním, což ale nebyla pravda. Podvodně vybrané peníze i materiální pomoc použily pro svou potřebu,“ konstatovala havlíčkobrodská okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková.

Internetovou stránku a facebookový profil zřídily v roce 2017 Eva Valentová, Vladimíra Konečná a její dcera Barbora. S profilem na síti jim pomáhala ještě Alena P., která ale o podvodu neměla ani tušení a po obžalovaných požaduje odškodné přes 158 tisíc korun. Sama totiž na sbírku přispívala.

Následky tornáda a úklid v pondělí 28.6. v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice
Ochrana peněz na charitu před podvodníky? Odbornice: Důležitá je kontrola konta

Na falešnou sbírku se chytily desítky lidí z celé republiky. Celkem jich bylo asi 157. Celý seznam četla státní zástupkyně hodinu. Od února do listopadu 2017 se na kontech sešlo celkem 264 189 korun. Kromě toho lidé poslali materiální pomoc za 41 847 korun. Šlo o nejrůznější věci od oblečení, hraček, hygienických potřeb, ale i parfémy či elektroniku. Několik balíčků s materiální pomocí dokonce dorazilo od dárce z Japonska.

„Většinou lidé v dobré víře posílali částky v řádu stokorun, byli ale i tací, kteří poslali peníze opakovaně a někteří dokonce několik desítek tisíc korun,“ konstatovala Tománková. Asi největší částku, kterou poslal jeden dárce, bylo sedmatřicet tisíc korun v různých částkách.

Na podvod upozornili lidé

K soudu ve čtvrtek dorazila pouze Vladimíra Konečná, její dcera se omluvila a jednání se konalo v její nepřítomnosti. Po přečtení obžaloby byla V. Konečná poučena, že přiznání je významná polehčují okolnost, k níž soud přihlíží v případě ukládání trestu. Soudkyně se jí také zeptala, zda se cítí vina podle obžaloby, ale Konečná řekla, že nebude vůbec vypovídat. Do toho se vložil její obhájce s tím, že se snažili se státní zástupkyní vyjednat dohodu o vině a trestu. Vzhledem k rozdílným představám o trestu k tomu ale nedošlo. Obhájce ale naznačil, že by mohlo ještě k dohodě dojít. Poté bylo hlavní líčení odročeno na začátek září.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Pozor na podvodníky, sbírku pro postižené obce označili falešným QR kódem

Na celý podvod upozornili lidé, kteří začali mít podezření poté, co na internetu z článků na Deník.cz zjistili, že jak Konečná, tak Valentová měly už v minulosti několikrát problémy se zákonem.„Upozornila jsem na to tehdy ostatní ve skupině, ale dlouho si nikdo nechtěl připustit, že by mohlo jít o podvod. Byli ale i tací, kteří se snažili zjistit, jak to je,“ svěřila se Soňa Mikešová z Karlovarska, která sama menší částkou na falešnou sbírku přispěla.„Tento případ byl z hlediska prověřování velmi náročný, a to zejména s ohledem na počet poškozených osob, které se staly obětí podvodu a v dobré víře, že onkologicky nemocný chlapec potřebuje pomoc,“ uvedl už dříve k případu František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality služby kriminální policie v Havlíčkově Brodě.