Nově postavená stodola na dvoře u domu Miloslava Kyzlíka v roudnických Podluskách uvnitř ukrývá více než stovku postavených betlémů. Další dvě stovky má pak sběratel uložené v krabicích. Jeho obsáhlá kolekce je výsledkem mnohaletého úsilí.

„Když jsem byl malý, u dědy byl na Vánoce vždy betlém. Jako dospělý jsem také chtěl mít pod stromečkem postavený betlém, ale nějak se to zvrtlo,“ říká s úsměvem o rozsáhlé sbírce, kterou za posledních zhruba třicet let nashromáždil. Soubor čítá retrospektivu betlémů, které se vyráběly hlavně na českém území. Má i repliky Kukského nebo Volnéřovského chrámového betlému nebo originální figurky z 19. století.

„Poté, co Josef II. v roce 1756 zakázal vystavovat betlémy v kostelech, aby neodváděly pozornost věřících při modlitbách a kázání, se jejich výroba hojně rozšířila v lidové tvorbě. Zájem o ně byl tehdy velký a mnoho rodin se jejich výrobou slušně živilo,“ připomíná Kyzlík s tím, že výjevy připomínající narození Ježíše Krista vznikaly z různých surovin, kromě dřeva také ze slámy, kukuřičného šustí, včelího vosku nebo těsta.

Veberova nouzovna na Milešovce
Dobrou noc! Hromová hora Milešovka má zbrusu novou nouzovnu

Také jeho sbírka zahrnuje vedle převládajících betlémů z překližky i netradiční materiály. Má například jeden malý ze stříbra nebo z olovnatého českého křišťálu a z keramiky. Těší se i z miniatury pocházející ze Španělska, kde Ježíšek měří pouhé tři milimetry.

Naopak mezi největší kousky patří řezaný betlém z padesátých let minulého století, který zdědil po svém dědečkovi. Nechybí mu ani betlémy od Josefa Lady a Mikoláše Aleše. Vzácností je pak jeden z prvotisků vyrobený kolem roku 1800.

Ve sbírce betlémů má zastoupena i česká města, mezi kterými jsou i Litoměřice a jejich známé městské dominanty. Další betlém s více než stovkou figurek ukazuje zase kroje z celé republiky. Botaniky nadchne také betlém od Pavla Körbera, který bohatě doprovází rostliny Blízkého východu.

Děti. Právě o jejich bezpečí a pohodlí v Klokáncích jde. Ilustrační foto.
Epidemie na štědrosti nic nezměnila. Klokánky v kraji zahrnuli lidé dary

Postavit stovku betlémů není časově jednoduchá záležitost. „Společně s přítelkyní jsme je stavěli přes týden od rána do večera. Další máme kromě stodoly vystavené také doma, v kuchyni a v obývacím pokoji. Na konci ledna je zase uložíme do krabic a příští rok před Vánoci ze sbírky vybereme zase jiné, které postavíme,“ popisuje Kyzlík. Dívat se na nasvícené a ozdobené betlémy chodí jeho přátelé a známí s dětmi, ale rád je po předchozí domluvě ukáže i dalším zájemcům.

Kromě sbírání betlémů je pro Miloslava Kyzlíka velkou vášní i tramping. A protože pracuje jako vychovatel v dětském domově v Novém Strašecí u Rakovníka, nezřídka bere na výlety také své svěřence.