Jeho ostatky získal safari park koncem minulého roku z Keni. Veřejnost bude mít možnost vidět již v nejbližších dnech lebku Sudána ve správní budově zoo v expoziční síni věnované práci Josefa Vágnera. Do Česka doputovala i kůže Sudána. Uchována byla v soli. Experti ji plánují využít k vytvoření dermoplastického preparátu, který by byl vystaven v Keni. Také zásluhou podpory velvyslanectví ČR v Nairobi se podařilo přepravit rovněž kosti samce Suniho, který v Africe uhynul v roce 2014.

Od pondělí 25. května bude návštěvníkům k dispozici celý areál Safari Parku Dvůr Králové. Poprvé letos vyjedou Safaribusy a Afrika trucky do Afrického a Lvího safari.
Dvorská zoo sečetla škody. Jde o miliony. V pondělí vyjedou trucky do safari

Safari Park Dvůr Králové nechá sestavit kostry obou samců a využije je k připomenutí kritické situace nejen nosorožců, ale i dalších živočišných druhů. Kostry nosorožců zůstanou v České republice.

Zasáhla koronakrize

Kosti obou samců musely být opakovaně očištěny už v Keni před cestou a znovu prošly náročným čistěním v uplynulých měsících i v Česku. Z obou budou postaveny celé kostry. „V současné době se však potýkáme s obtížnou finanční situací kvůli důsledkům opatření proti koronaviru, proto s přípravou koster musíme ještě chvíli počkat,“ vysvětlil ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas.

„Ostatky Sudána i Suniho mají jak velkou vědeckou, tak obrovskou symbolickou hodnotu. Proto jsme velmi stáli o to, abychom je mohli dopravit zpátky do České republiky a v budoucnu představit veřejnosti,“ řekl Rabas.

Zavlažovací vaky na kapkovou zálivku stromů. Ilustrační foto
O zeleň ve Dvoře Králové pečují speciální vaky

Ostatky nosorožců Sudána a Suniho byly uloženy v keňské rezervaci Ol Pejeta několik let na suchém a dobře větraném místě. „Do České republiky se je podařilo dopravit jak díky vstřícnosti keňských úřadů, tak především díky velké podpoře velvyslanectví ČR v Nairobi. To se podílelo i na přepravě ostatků,“ připomněl Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů Safari Parku Dvůr Králové.

Kůže nosorožce Sudána musí nejdříve projít dalším zpracováním. Odborníci rozhodnou, zda ji bude možné použít na vytvoření dermoplastu. „Pokud dermoplast vznikne, počítáme s jeho posláním do Keni, kde by se stal buď součástí expozice v Národním muzeu Keni v Nairobi nebo ochranářské expozice v rezervaci Ol Pejeta,“ upřesnil Stejskal.

Královédvorský Safari Park má novou žirafí samici.
Safari Park ve Dvoře Králové má novou žirafu

V expozici Umění pod kůží, která je umístěna ve správní budově Safari Parku Dvůr Králové, mohou návštěvníci už dnes vidět kostru Nabiré, posledního nosorožce bílého severního, který žil v Evropě. Nabiré byla dcerou Sudána.

Poslední naděje

Safari Park Dvůr Králové je koordinátorem snah o záchranu nosorožců bílých severních. V současné době už jsou na světě známy pouze dvě samice, obě se narodily ve Dvoře Králové a obě v současnosti žijí v Keni. Jejich jedinou nadějí na rozmnožení jsou umělé metody reprodukce. S financováním projektu safari parku už několik let významně pomáhá Nadace ČEZ.