Smuteční řečnice na obřadu popsala chlapce jako skvělého kluka a kamaráda, který rád bruslil, jezdil na kole a koupal se v bazénu. „Nevíme, proč mu osud vyměřil tak málo let,“ řekla žena, které se k i jen krátkému proslovu těžko hledala slova. Smuteční síň praskala ve švech, krátký obřad podbarvený melancholickými písněmi doprovázely vzdechy a vzlyky pozůstalých a blízkých chlapce, který neměl možnost dožít se ani 14 let.

Okresní soud v Děčíně uvalil vazbu na 18letého a 15letého chlapce, jsou podezřelí z vraždy 13letého chlapce. Na snímku starší z chlapců.
Vražda 13letého v Děčíně: Dva mladíci jsou ve vazbě, za mrtvého hoří svíčky

Na pohřeb dorazily desítky lidí, kteří volají po co nejpřísnějším trestu pro vrahy. Možnost trestu 20 let vězení pro staršího, respektive 10 let pro mladistvého jim přijde málo. „Protestuji proti tomu,“ zdůraznila Iva Vospálková, iniciátorka petice, kterou k pátečnímu odpoledni podepsalo přes 7 tisíc lidí nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, z Polska a Německa. Za vraždu zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem na dítěti ale může soud dát také výjimečný trest, tedy i doživotí.

Rozloučit se přišli i spolužáci 

Rozloučit se přišli i spolužáci chlapce ze základní školy v městské části Želenice. Tam za něj ještě i v pátek vlála černá vlajka a lidé k pietnímu místu pokládali a zapalovali další svíčky k desítkám těch, které tam plály od pondělka. V ten samý den poslal děčínský okresní soud do vazby 18letého a 15letého mladíka, které policie zadržela krátce po nalezení těla, podezírá je z vraždy.

Podle lidí, se kterými Deník hovořil, měla dvojice vraždu naplánovanou, byla k ní i vybavena. 13letá oběť pozdějšího násilného činu, která se s nimi měla znát, se za dvojicí mladíků měla vydat do lesa hned po škole. Odpoledne nebo navečer pak podezřelí měli chlapce brutálně ubít. Použít k tomu měli klacky, nůž i pytel, který mu nasadili na hlavu. Proč něco takového měli udělat, je ale záhadou. Hovoří se i o vlivu drog.

Ilustrační foto
Policie prověřuje další vraždu na Děčínsku, obětí má být nezletilý chlapec

Od podezřelých nyní nikomu nic nehrozí, jsou ve vazbě. „Měli jsme obavu, že by se mohli skrývat nebo utéct před trestním stíháním, popřípadě že by mohli v trestné činnosti pokračovat,“ vysvětlil státní zástupce Vladimír Jan. Na případ platí dál informační embargo. „Žádné nové informace s ohledem na věk oběti a pozůstalé v současné době nebudeme sdělovat,“ vzkázal v pátek policejní mluvčí Daniel Vítek.