Prostor vnitrobloku mezi ulicemi Kounicova, Šumavská, Pod Kaštany a Tábor se bude podle místních kvůli zanedbaným opatřením v létě přehřívat. Dešťová voda odteče z komunikací pryč do kanalizace bez dalšího využití pro zeleň. „Bohužel v době, kdy se snažíme ve městech zeleň zachovat, se tady vyňala z ploch významné zeleně na úkor parkování,“ shrnula tamní obyvatelka Jitka Uhlířová.

Mezi domy přibylo okolo padesáti parkovacích míst. Na podzim tam vysadí přes šedesát nových stromů, keře i rostliny. „K rekonstrukci jsme měli několik setkání s občany, kteří se mohli vyjádřit. Většinu připomínek jsme do projektu zapracovali,“ řekl místostarosta Žabovřesk Filip Leder.

Místním obyvatelům se nelíbí, že prosakovací dlažba u parkovacích stání zaujímá pouze malou plochu. Místo ní dostala přednost zpevněná plocha bez možností vsakování. „Vytvořili tam obrovské plochy betonu bez zelených ostrovů, které v létě ve vnitrobloku způsobí obrovské horko, že tam nikdo nebude chodit,“ sdělil obyvatel opraveného vnitrobloku, který si nepřál uvést své jméno, redakce ho ale zná.

Oplocené pískoviště zmizelo

Předchozí oplocené pískoviště po rekonstrukci už děti v prostoru nenajdou, hrát si mohou na novém hřišti bez oplocení. Podle místních bylo přitom právě oplocení zárukou, že tam nemohli vběhnout psi a rodiče zároveň měli děti pod kontrolou bez toho, že by se jim mohly vzdálit. „Umístění oplocení už řešíme a doděláme ho tam,“ ujistil Leder.

Přidávat se podle Ledera budou i takzvané dobrzdovače, které dosud chybí u některých parkovacích stání. Vozy kvůli jejich absenci často parkují hluboko do chodníku, což ztěžuje průchod chodcům včetně třeba matek s kočárky.

Přípravy na projektu rekonstrukce vnitrobloku začaly v roce 2014. Práce na jeho opravě trvaly čtrnáct měsíců od dubna loňského roku. Zástupci města za ně zaplatili šestačtyřicet milionů korun. Opravy se dočká také sousední vnitroblok přes ulici Pod Kaštany.