„Samozřejmě situaci na Karvinsku trvale monitorujeme, vyhodnocujeme vliv přijatých opatření v lokálních ohniscích a jsme připraveni okamžitě reagovat na případný další vývoj,“ uvedla k situaci ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová.

Pavla Svrčinová a Ivo Vondrák
Hejtman: Situace na Karvinsku se zhoršuje, nákaza se šíří v komunitě

Ohnisko na Dole Darkov se řeší zhruba od poloviny května. Svrčinová doplnila, že nyní by se již další nově nakažení meměli zde objevovat. „Nyní se tedy řeší ohniska na dolech ČSM Jih a Sever, kde bylo po plošném testování zaměstnanců dáno 700 do karantény, protože jim vyšly pozitivní testy. Zároveň i jejich rodinní příslušníci skončili v karanténě a probíhá jejich testování,“ upřesnila.

Testování na koronavirus v OKD.
Na Karvinsku stále přibývá nakažených. Vojtěch: Karanténa není na místě

Zajímavostí je, že 90 procent pozitivních osob je na Karvinsku spíše bezpříznakových nebo mají pouze lehký průběh onemocnění.

„Nemocní jsou v naprosté většině doma v karanténě podobně jako tomu bylo v případě ohniska na Dole Darkov. Nyní se očekává uklidnění situace v souvislosti se zastavením těžby na šest týdnů v dolech ČSM Jih a Sever,“ shrnula Svrčinová.

Karvinské moře u Darkova
PODÍVEJTE SE: Moře? Na tom "karvinském" to žije více než na Jadranu

Podle hygieniků je pak roznášení nemoci zmírněno a mimo okres Karviná se nešíří. „V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek jsme zaznamenali nárůst v řádech desítek případů. Zahrnují však převážně rovněž horníky z OKD a jejich rodinné příslušníky. V ostatních okresech Moravskoslezského kraje, ani v jiných krajích, ohnisko na Karvinsku nepředstavuje reálné epidemiologické riziko,“ doplnila krajská hygienička.

Taneční festival elektronické hudby Beats for love v Dolní Oblasti Vítkovice, 4. července 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Mladí na happeningu Beats for Love pařili korona nekorona!