Řeč je totiž o běhu v terénu, kde na účastníky čekají přírodní i umělé překážky. Bahno, voda, dráty, prkna nebo pneumatiky. „Přivezeme skoro 70 překážek. Pro nejvyšší kategorii platí, že se bude jednat o nejdrsnější trasu na světě. Těžší výzva nikde jinde není,“ přiblížil Roman Šinkovský za pořádající agenturu Gladiator Race.

Organizátoři už předběžně vytyčili trasy závodu, které vedou po územích Krkonošského národního parku (KRNAP). Správa parku trasy odsouhlasila, závodníci se přesto nedostanou do všech míst, která organizátoři plánovali. „Správa parku povolila akci pouze v jeho ochranném pásmu,“ sdělil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Zaměstnanci národního parku a organizátoři několikrát jednali přímo v terénu. „Ochranáři nám vyšli vstříc, spíše se nám snažili ukázat, kam můžeme, kam ne. Využijeme tratí pro běžkaře nebo sjezdovky. Nedostaneme se jen přes část černé sjezdovky na Rýžovišti, kde teď kvetou vzácné rostliny. A v říčce Mumlavě se nakonec budeme jen brodit. Chtěli jsme dát přímo do ní nějaké překážky, ale nejde to,“ poznamenal Šinkovský.

Prostory laboratoří liberecké firmy Elmarco budou využívat studenti železnobrodské Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské pro studium zaměření Nanotechnologie a polymery.
Nový obor. Železnobrodská sklářská škola připraví odborníky na nanomateriály

Centrem závodů bude Sportovní areál Harrachov, konkrétně doskočiště a prostor pod harrachovskými skokanskými můstky. Zde bude také probíhat doprovodný program se zaměřením na dětské účastníky. „Na naše akce přijde vždy kolem pěti set dětí, tady jich bude asi ještě více. Těší nás jejich zájem, závody berou ještě hravou formou, vytváří milou atmosféru,“ sdělil Šinkovský.

A proč Harrachov? „Protože jsme se dohodli s polským protějškem, agenturou RunArmaggedon, na společné akci a hledali jsme místo, kam se dá dobře dojet, tedy blízko hranic,“ dodal.

Z podniku by se měla stát tradice, ochranáři ale budou na jeho první ročník dohlížet. „Organizátor je dobře srozuměn s tím, že pokud bude akce vyhodnocena jako problematická, nebude dále povolována,“ upřesnil Radek Drahný. „Chceme se sem vracet, takže trať pohlídáme, uklidíme,“ slíbili pořadatelé.

Závodit může každý, kdo si věří, registrace už běží na webu. K mání jsou tři trasy pro dospělé, a to nejtěžší dvaačtyřicetikilometrová s názvem Ultra, poloviční Hard Core a šestikilometrová Rekrute. Pro děti organizátoři připraví dvě trasy o délce 2 a 1 kilometr, pro rodiny s dětmi poslouží taktéž kilometrová trať. Registrace už běží na webu gladiatorrace.cz. Kdo tu kterou překážku nezdolá, tomu rozhodčí vyměří jiný test, například kliky, dřepy nebo sedlehy.

Zavaleni sportem

Harrachovská radnice chce s partnery město přes léto doslova zavalit sportem. Kromě RunArmaggedon Gladiator Race tu hned první prázdninový víkend proběhne závod Skyrace v klasickém běhu v přírodě, tedy bez překážek. I ten ale bude stát účastníky plno sil. Nejdelší, 21 kilometrů dlouhá trať s převýšením 1300 metrů, už je pro trénované. Závod ale nabídne i kratší trasy.

Město bude také hostit Mistrovství ČR v horských kolech, ale i řadu dalších, byť menších podniků. „Chceme propojit amatérský a profi sport,“ vzkázal místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček.