Když se planeta Mars v srpnu 2003 přiblížila k Zemi na „pouhých“ 55,8 milionu kilometrů, byla to velká událost nejen pro astronomy. Načervenalá planeta zářila tak intenzívně, že neměla na hvězdnatém nebi konkurenci. Bylo to vůbec největší přiblížení za posledních 60 tisíc roků.

K zajímavému úkazu dojde v prosinci. Už ve čtvrtek 1. prosince se Mars přiblíží k Zemi na vzdálenost 81,5 milionu kilometru a přesně o týden později - 8. prosince okolo šesté hodiny ranní - Mars zakryje Měsíc v úplňku. Přibližně po hodině se načervenalá planeta opět objeví zpoza západního okraje měsíčního disku. Podle astronomů půjde nejen o mimořádnou, ale i atraktivní nebeskou podívanou. Úkaz se odehraje vysoko nad západním obzorem v souhvězdí Býka. Prakticky maximální možná výška planety nad obzorem představuje ty nejlepší podmínky pro pozorování. Pokud budete zákryt sledovat divadelním kukátkem nebo triedrem, bude podívaná ještě působivější.

K zákrytu Marsu Měsícem pozorovatelnému z České republiky došlo naposledy na Štědrý den roku 2007 a ten příští nastane až 13. února 2056. Půjde o „superzákryt“, neboť za Měsíc se po určitou dobu schová nejen Mars, ale i planeta Merkur. A závěrem? Snad jen informaci, že ve středu 21. prosince ve 22 hodin 49 minut vstoupí Slunce do znamení Kozoroha, čímž začne astronomická zima (zimní slunovrat).

Radoslav Patočka