Muzeum ozdobila výstava betlémů
Expozice v Mětském muzeu Česká Třebová s názvem Vůně Vánoc představuje zajímavé betlémové celky ze sbírky českotřebovského muzea, doplněna je i o téma pečení vánočního cukroví. Výstava potrvá do neděle 2. ledna 2022 .

Půjdem spolu do Betléma
Výstava Orlického muzea Půjdem spolu do Betléma představí nejen klasické ústecké papírové a vyřezávané králické betlémy, ale také netradiční novodobé betlémy zapůjčené od místních sběratelů. Vše doplní krásně nazdobené stromky od dětí z choceňských školek. Přijďte nasát vánoční atmosféru. Výstava bude zahájena 4. prosince a potrvá po celý měsíc. Otevřeno vždy od 9 do 17 hodin.

Města rozzářily vánoční stromy přání
Český červený kříž Ústí nad Orlicí připravil tradiční akci Strom splněných přání. Na devíti místech v šesti městech stojí vánoční stromeček, který místo tradičních vánočních ozdob zdobí přání dětí z dětských domovů a klientů sociálních zařízení. V Ústí nad Orlicí najdete strom u informačního centra v budově radnice, v zákaznickém centru společnosti Tepvos, nákupním centru Nová Louže v čistírně a krytém plaveckém bazénu. Dále jsou stromy umístěny v České Třebové, Jablonném nad Orlicí, Lanškrouně, Chocni a Dolní Dobrouči. Letos lze splnit přání i přes on-line strom na www.cckuo.cz. Věnovaný dárek je třeba označit jménem, věkem a místem pobytu klienta a následně odevzdat u stromečku nebo na Oblastním spolku ČČK Ústí nad Orlicí, Kopeckého 840, a to do 15. prosince.

Prosincová adventní hra rozsvítí okna ve městě
Máte někdy problém vytáhnout děti ven na procházku? Zkuste se připojit k Adventní hře, kterou vymyslela Římskokatolická farnost-děkanství Vysoké Mýto. Hra spočívá v tom, že od 1. do 24. prosince se ve Vysokém Mýtě postupně rozsvítí na různých místech 24 vyzdobených oken s jednotlivými číslovkami. Od toho dne pak dané okno bude svítit již každý večer, vždy v čase od 16.00 do 18.00 hodin. Když děti nové rozsvícené okno objeví, mohou si v herním plánu vybarvit domeček s daným číslem. Více informací na FB vysokomýtské farnosti.

Výstava Bílý kanibal přibližuje tvorbu z cest Ladislava Kořínka
V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě je od 4. listopadu do 5. prosince ke zhlédnutí výstava s názvem Bílý kanibal věnující se Ladislavu Kořínkovi. Choceňský rodák Ladislav Kořínek je pozoruhodnou, ale dnes bohužel pozapomenutou osobností československé filmové kultury. John L. Brom, jak zněl později jeho umělecký pseudonym, byl filmař, producent, herec, tanečník, dokumentarista a cestovatel. V meziválečném období například režíroval film Klapzubova jedenáctka, později byl producentem takových filmů jako U pokladny stál nebo Přednosta stanice. Jeho největší přínos ovšem spočívá v jeho dokumentární tvorbě. Po roce 1948 emigroval, cestoval po Africe a natočil zde mnoho celosvětově uznávaných dokumentů. Právě toto období jeho života přibližuje výstava Bílý kanibal. Expozice je zapůjčena z Oblastního muzea v Mostě.

Vysokomýtská galerie připomene Václava Macháně
V pátek 3. prosince v 17 hodin Městská galerie Vysoké Mýto otevře poslední výstavu letošního roku nazvanou Krajinou Václava Macháně. Expozice, na níž si prohlédnete výběr z autorova díla, je poctou k jeho nedožitým stým narozeninám, které by oslavil letos 6. prosince. Úvodního slova se ujme Marta Řezáčová, na housle zahraje Helena Vedralová. Ke zhlédnutí do 16. ledna.

Výstava betlémů
V sobotu 27. listopadu v 15 hodin se uskutečnila vernisáž výstavy nových i historických betlémů v chrámu Nalezení sv. Kříže v Litomyšli. K vidění jsou betlémy z všemožných materiálů – papír, keramika, šustí, sklo. To vše v krásném prostředí piaristického chrámu. Vstupné na akci je dobrovolné. V sobotu je otevřeno do 18 hodin. K vidění po celý prosinec.