Předškolní děti se mohou přijít podívat se svými rodiči nebo v rámci své vycházky s mateřskou školkou. Žáci ze ZŠ z Mýta mohou přijít se svými učiteli a zájemce ze základních škol ze vzdálenějších míst přiveze speciální autobus. Děti tak mohou uvidět nejen starší sourozence a kamarády při práci, ale zároveň si budou moci vyzkoušet různé řemeslné dovednosti a rukodělné činnosti. Na atraktivním programu se bude podílet VOŠ a SŠ stavební ve Vysokém Mýtě a MIKÁDO – středisko volného času, Vysoké Mýto. Představí se zde také projekt Kutil junior - Šikovné děti, zaměřený na polytechnickou výchovu předškolních dětí a dětí 1. stupně ZŠ, v rámci něhož připraví řemeslný workshop a kutilské hry. Děti budou za své výkony odměněny různými dárky a drobnými pozornostmi od sponzorů soutěže.

Starší děti si budou moci vyzkoušet náročnější činnosti, např. omítání zdi, pájení a práci se dřevem. Mohou získat lepší představy o různých studijních a učebních oborech, protože se zde bude prezentovat VOŠ a SŠ stavební Vysoké Mýto a další školy z Pardubického kraje.

Řemeslo/Skill podporuje od začátku řada sponzorů a partnerů jak finančně, tak i soutěžním materiálem. Bez jejich pomoci by nebylo možné soutěž v takovém rozsahu uspořádat. Velkým přínosem je i participace oborových svazů a profesních cechů – Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Cechu suché výstavby ČR a Cechu obkladačů ČR. Akce také napomáhá vytvářet prostředí pro snazší spolupráci mezi odbornými školami a firmami.

Druhý zářijový čtvrtek v Letohradě tradičně patří sportovně-charitativní akci Běháme pro… Letos se pomáhalo projektu Domácího hospice Alfa – Omega Charity Ústí nad Orlicí.
OBRAZEM: Pro hospicovou péči vyběhali přes dvacet tisíc korun

Občané a návštěvníci Vysokého Mýta se tak mohou nejen přijít podívat na řemeslníky při práci, ale mohou se také na místě poradit s odborníky ze stavebních profesí. Se zástupci firem zde mohou konzultovat své představy ohledně použití moderních stavebních systémů, technologií i zařizovacích prvků při stavbě a rekonstrukci bytu nebo domu, montáži sádrokartonů, zateplovacích systémů, interiérových úprav, rozvodů vody a odpadu, instalace sanitární keramiky, vodovodních baterií, použití moderních velkoformátových obkladů a dlažeb včetně výběru módních barev, a dalších designových prvků v koupelnách.

Návštěvníci budou moci vyplnit anketní lístky, které se budou losovat odpoledne v úterý 17. září a ve středu 18. září. Výherci získají hodnotné věcné ceny darované sponzory soutěže.

Za uplynulých osm ročníků se soutěže mladých řemeslníků zúčastnilo více než 500 učňů z celé České republiky a zahraničí. Postupně se vyvíjela i koncepce soutěže. První roky se předvedla nejprve zednická profese a postupně přibývaly i další soutěžní obory. V posledních letech se daří uskutečnit unikátní soutěžní projekt v ČR, který je založen na prolínání soutěžních úkolů a profesí, aby se co nejvíce simulovala skutečná praxe na staveništích. Nejprve postaví zedníci dvě soutěžní stavby a následně v nich plní své úkoly další obory. Všichni řemeslníci se musí mezi sebou domluvit a předat si svá pracoviště v takovém stavu, aby každý tým mohl splnit svá soutěžní zadání co nejlépe. Samostatně pracují pouze dvoučlenné týmy truhlářů.

Lenka Ulrychová, Hynek Míka