Vernisáž výstavy obrazů Rudolfa Polláka a Petra Špačka se uskutečnila v pátek 16. října, a to v oknech vysokomýtské galerie. „Byl to takový spontánní nápad, když jsme se dozvěděli o omezeních, která vláda připravila směrem ke kultuře. Chtěli jsme dopřát lidem alespoň trochu kultury na bezpečnou vzdálenost, takže jsme obrazy autorů nazvětšovali a ukázali z oken,“ uvedla kurátorka galerie Iveta Danko s tím, že s nápadem přišla jedna z jejích kolegyň na poradě. „Kolegyně řekla: ‚Tak pověsíme obrazy do oken.‘ A já jsem se toho chytila a povídám: ‚No anebo s nimi můžeme chodit jako apoštolové.‘ A nápad byl na světě,“ popisuje zrod nápadu Iveta Danko. S realizací pomohli kolegové z M-klubu a Turistického informačního centra a v pátek od 9 do 15 hodin vždy v každou celou hodinu pětice „apoštolů“ ukázala v zhruba tříminutovém bloku desítku obrazů zmíněných autorů. „Orloj je zajímavý nápad. Měl jsem strach, že to nebude tak synchronizované, ale týmu se to povedlo,“ konstatoval jeden z autorů Rudolf Pollák.

Výstava zaplnila tři místnosti vysokomýtské galerie a nabízí pohled na díla Rudolfa Polláka a Petra Špačka. Petr Špaček je autorem, který se narodil ve Vysokém Mýtě, vyrostl v Holicích a žije a tvoří v nedalekém Trusnově. „Pro většinu svých příznivců je známý jako autor krajin, tady ve Vysokém Mýtě ale vystavuje grafiku,“ konstatuje Iveta Danko. „Začínal jsem krajinou, Orlickými horami, pak jsem se přesunul na Vysočinu, ale vždycky jsem to chtěl něčím doplnit. Grafika mě lákala od zhruba šestnácti let, ale všechno chce svůj čas. A ten dozrál před pěti lety,“ nechává nahlédnout do minulosti Petr Špaček s tím, že tvoří kombinovanou grafikou počítačového tisku, tisku z hloubky, tisku z výšky a využitím akrylu a tuše. Nyní autor tvoří opět krajiny, které jsou podle jeho slov jeho srdeční záležitostí. „Nyní pracuji na cyklu dvanácti obrazů zobrazujících celý rok od ledna do prosince,“ prozradil Petr Špaček.

Vernisáž v oknech uvedla výstavu Polláka a Špačka.Zdroj: Deník / Iva Janoušková

Obrazy Rudolfa Polláka jsou ve vysokomýtské galerii poprvé. Rudolf Polák pochází z Moravy, ale tvoří v Lázních Bohdanči. Zaměřuje se na městská zákoutí. „Vysokomýtští by si zde vychutnali spoustu místních uliček a zákoutí, která mají rádi. Tvorba autora je specifická tím, že zdálky vidíte, že linie obrazu jsou rovné, ale když přijdete blíž, tak zjistíte, že na tom obraze v podstatě není žádná rovná čára,“ nechává nahlédnout do výstavy kurátorka. Jak sám autor přiznal, všechno je dílem náhody. Léta kreslil tužkou a perem, pak je ale přestal mezi ostatními autory vídat a lidé o ně začali mít zájem. Díky tomu, že pracovně cestoval po republice, mohl obdivovat různá zákoutí v mnoha městech, která si zachytil a doma po večerech to rozvíjel do finální podoby. Tvoří kombinovanou technikou, když je třeba, využije například akvarel či pastelku. Novinkou Rudolfa Polláka jsou dřevoryty, tedy kresba ruční frézkou do dřevěného podkladu. V jedné z výstavních místností tak je k vidění desítka aktů právě touto novátorskou technikou, jíž je Rudolf Pollák v tuzemsku jedním z průkopníků. Vedle jeho děl pověšených na zdi je pak v prosklené vitríně několik básní, které autor nazývá Rytmičky a na svém kontě jich má před sedm stovek.

Výstava potrvá do 17. listopadu, přičemž podle vládních plánů by se galerie teoreticky mohly návštěvníkům otevřít 3. listopadu. Galerie musela v letošním roce zavřít už podruhé. „Po nevydařeném jaru, kdy jsme museli dvě výstavy úplně vypustit, jsme měli super léto. Měli jsme tu výstavu Orbis Pictus Play, která byla pro rodiny s dětmi a bylo tady přes dva tisíce návštěvníků. Teď uvidíme, jak dopadne tato výstava a pak máme na Vánoce naplánovanou keramiku Jany Krejzové. Tato situace je taková nejistota, spoustu lidí se na tom podílí a pak to zůstane za zavřenými dveřmi,“ krčí rameny Iveta Danko a současně zve návštěvníky na webové stránky galerie (www.galerie-vm.cz), kde si mohou výstavu prohlédnout.