Opilé švestky

Na 4 porce: 16 sušených švestek, slivovice (rum nebo černý čaj) na namočení, 100 g slaniny

Švestky namočte na pár hodin do alkoholu (pro děti do čaje), každou švestku pak obalte plátkem slaniny, propíchněte párátkem a pečte v troubě asi deset minut na 180 stupňů Celsia. 

Tradiční silvestrovské jednohubky

Suroviny:
Citrónová šťáva, smetanový sýr, vlašské ořechy, červená cibule, pomeranč, pikantní klobása, sůl, majonéza, okurka, máslo, červené matjesy, česnek, olivy, rohlík, krabí tyčinky, máslo, niva.

Postup:

1. Nivové s ořechem nebo olivou - utřeme nivu s máslem, dochutíme troškou pepře. Namažeme na plátky rohlíku a střídavě zdobíme ořechem a olivou.

2. S pikantní klobásou a okurkou - namažeme rohlík máslem, obložíme kolečkem pálivé klobásy a okurky.

3. Česnekové s pomerančem - smetanový sýr ušleháme s máslem a přidáme rozetřené stroužky česneku. Zdobíme kouskem pomeranče.

4. Krabí s citrónem - krabí tyčinky necháme rozmrazit, nasekáme na drobno, přidáme majolku. Ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Na každou jednohubku dáme měsíček citrónu.

5. Matjesové s cibulkou - máslem namazané plátky rohlíků obložíme větším kusem matjesa a cibulkou.

Vybírejte podle své chuti.