Moderní uspěchaná doba způsobující emoční vypětí vyžaduje větší přísun minerálů a stopových prvků, které jsou často nahrazovány doplňky stravy. Přitom stačí se porozhlédnout kolem sebe, kde jedlé poklady jako dary přírody rostou samy a zadarmo. Nemusí se pěstovat a obsahují potřebné vitamíny a minerály. Člověk je většinou nevědomky na jejich význam pro výživu likviduje jako zbytečný plevel. Lektorka Lenka Krejčí proto upozornila na jejich výskyt nejen ve volné přírodě, na lukách, v lesích, ale i na zahradách, kde jsou bez užitku naopak předmětem úmorné práce s jejich odstraňováním. Se seznámením těchto rostlin pomohl pohled na stůl zaplněný nejrozmanitějšími bylinkami označovanými jako plevel. A tak křídlatka japonská, bršlice kozí noha, brutnák lékařský, popenec, ptačinec žabinec, kopřiva, lebeda zahradní, šťavel kyselý, lipové listy, květ černého bezu a pažitky se staly potřebnými ingrediencemi pro přípravu jídel. S přidáním nezbytných základních potravin – mouky, vajec, balkánského sýra, lahůdkového droždí, másla, sádla, česneku a soli příprava pokrmů začala. Jako první putoval do trouby koláč s bohatým posypem divokých bylin. Na řadu pak přišla polévka, omeleta, obalovaný černý bez a nakonec salát chuťově doplněný semínky. Závěr tvořil neobvyklý oběd o pěti chodech, jehož podoba pečlivě zapsaná v deníčku absolventek workshopu bude přínosem do zdravého jídelníčku jejich strávníků domácí kuchyně.

Stanislava Dvořáková