Otužilecké plavání na Zámeckém okruhu na Tiché Orlici se konalo již po padesáté. Jako jedna z mála otužileckých soutěží má tato stále formát podobný jako před půl stoletím – nesoutěží se na čas, jde jen o to, uplavat zvolenou trať v ledové vodě, bez neoprénu, v běžném plaveckém vybavení. Každý ze sedmdesáti účastníků si mohl zvolit jednu ze tří tratí: 100, 250 nebo 500 metrů. Na nejdelší půl kilometrovou se směli vydat jen ti, kteří v předchozích soutěžích prokázali dostatečnou připravenost. Nikdo nebyl ve vodě déle jak 22 minut a v součtu všichni dohromady uplavali víc než 22 kilometrů. Voda měla teplotu 3,2°C, mrzlo, poletoval sníh. Všichni doplavali úspěšně. Většinou se jednalo o registrované plavce, kteří si kromě pěkného zážitku odvezli také body do hodnocení Českého poháru. Největší zastoupení na soutěži měli královéhradečtí Sportovní otužilci – plavalo jich dvanáct. Akci uspořádal oddíl zimního a dálkového plavání Spartaku Choceň. Závod se líbil snad všem plavcům i divákům. Plavci se chystají na další závod za týden v Praze Braníku, choceňští diváci mohou otužilce vídat na trénincích nebo se přijít podívat koncem roku na závod v Pelinách.
Jiří Kuřina

Akademie 2023 v Ústí nad Orlicí.
FOTO, VIDEO: Akademie vyzdvihuje umělecké schopnosti mládeže navzdory omezení

Zima letošního roku je spíše ukázkou předjarního období, a zimním sportům nepřeje. Současné bruslení a lyžování je možné jen za umělých podmínek, a tak ve stále větší oblibě je zimní plavání, kde aspoň, byť bez ledového příkrovu, zůstala studená voda. Již samo otužování má v České republice dlouhou tradici. O Vánocích v roce 1923 byl založen Alfredem Nikodémem I. oddíl pražských sportovních otužilců. V roce 1967 se přidala choceňská rodačka Anna Šulcová, kterou v roce 1971 následovali další plavci. Všichni pak hostovali v pražské TJ Hostivař. To přispělo v únoru 1973 k založení oddílu zimního a dálkového plavání TJ Spartak Choceň, který se stal jedním z nejstarších v ČR. Od roku 1975 se pak odvíjí bohatá historie činnosti tohoto oddílu, která čítá na 40 předních umístění v zimních mistrovstvích ČR a v Českém poháru. Nahlédnutím do výsledků zjistíme, že předseda oddílu otužilců Jiří Šejna mimo jiné úspěchy získal 2. místo na mistrovství ČR v roce 1989, jednatel Jaroslav Jelínek. například z výčtu úspěchů 1. místo na mistrovství ČR v dálkovém plavání na 5 km ve své věkové kategorii v roce 2012. Protože zimní plavání má i ve světě bohatou tradici, nemenším úspěchem byla v roce 2000 reprezentace ČR Dráži Novotné a Pavly Jaškové na otužileckém vystoupení v Berlíně.

Na Tiché Orlici protékající Chocní jsou pak pravidelně pořádány dvě soutěže ve sportovním otužování, a to v prosinci Napříč Chocní a v lednu Zámecký okruh, jehož 3. ročníku se účastnil i přemožitel kanálu La Manche František Venclovský, což je potvrzením, že sportovní otužování je tvrdý sport, který vyžaduje pravidelnost a pevnou vůli. Malou oslavou se stal 21. leden 2023, kdy na start Zámeckého okruhu nastoupilo 70 otužilců, 49 mužů a 21 žen, z celé ČR – místní Chocně a blízké České Třebové, z Prahy, Pardubic, Hlinska, Brna, Jihlavy, Prostějova, Moravské Třebové, Náchodu, Hradce Králové, Nové Paky a Vysočiny-Rváčov. Po instruktáži hlavního rozhodčího o podmínkách jednotlivých tratí na 100, 250 a 500 metrů, o teplotě vody 3,2°C, vzduchu 0°C a zajištění lodičkou pro případnou první pomoc, bylo přistoupeno k slavnostnímu zahájení, při kterém byli představeni nejstarší otužilci 75letá Iva Klásková z I.PKO, 74letý Jiří Pšenička z Prostějova a nejmladší plavec 14letý Jan Kuna z I.PKO. Všichni nastoupili na start 250metrové trati. Celkově trať 100 metrů plavalo 6 otužilců, 250 m 40 a 500 m 24. Vzhledem k slavnostní atmosféře, ke které se přidalo i pravé zimní počasí s bílou okrasou padajícího sněhu, se jednalo o plavby pohodové, bez měření času. V cíli byl 50. jubilejní ročník Zámeckého okruhu završen předáním všem účastníkům diplomu a památeční sklenky.
Stanislava Dvořáková